Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Drygt en månad tills alla hundar måste registreras – det här innebär det för hundägare

Uppdaterad 19.11.2022 17:13.
En svartvit hundr ligger på en soffa med nosen mot kameran.
Bildtext Även blandrashundar ska förses med mikrochipp och anmälas till Livsmedelsverkets hundregister.
Bild: Tarja Nyyssönen / Yle

Avsikten med id-märkning och registrering av hundar är att förebygga valpfabriker och övergivande av hundar. Hundägare har nästa år på sig att registrera sin hund.

Under nästa år ska varje finländsk hund finnas i Livsmedelsverkets nya hundregister. Hundregistret öppnas vid årsskiftet och registret ska samla information om precis alla hundar i vårt land.

– Hundens namn, födelsetidpunkt, ras och chippuppgifter. För blandrashundar anges identifieringsuppgifter som storlek och färg och det går att beskriva hunden annars också. Naturligtvis samlas också uppgifterna om hundägaren in, säger Terhi Jääskeläinen, överinspektör på Livsmedelsverket.

Eftersom det handlar om ett myndighetsregister lagras inte information om hundens stamtavla eller övrig information som har att göra med hundar som hobby. Hundregistret kommer inte heller att vara tillgängligt för privatpersoner, utan öppnas endast för myndigheter.

I Finland finns uppskattningsvis 700 000 hundar, av vilka cirka en halv miljon har ett chipp med id-uppgifter. Mikrochippet har liknats vid ett id-kort för hundar.

Yles Valplive följer med tre shibavalpars liv i ungefär åtta veckors tid från födsel till att de är gamla nog att avvänjas. Tiken Möpsös valpar har inte fått sina mikrochipp än, eftersom det i allmänhet sker i samband med det första veterinärbesöket vid 6–8 veckors ålder. - Spela upp på Arenan

Det nya registret innebär att varje hund i Finland ska ha ett mikrochipp. Om bedömningarna är rätt ska ungefär 200 000 hundar alltså förses med id-chipp under år 2023.

En hund kan få sitt chipp hos veterinären. Om en hund har ett fungerande chipp behövs inget nytt sådant.

– De hundar som föds under nästa år ska förses med chipp och anmälas till registret inom tre månader från födseln. Det är på uppfödarens ansvar att registrera valpen innan hen överlämnar den, säger Jääskeläinen.

En svart hundvalp med krullig päls sitter på en gräsmatta och tittar nyfiket mot kameran.
Bildtext Från och med början av år 2023 ska alla valpar förses med mikrochipp och anmälas till hundregistret innan de överförs från uppfödaren.
Bild: Tarja Nyyssönen / Yle

Det är inte bara chippen hundägarna ska sköta om. De ska också meddela sin hunds uppgifter till Livsmedelsverket. Det här gäller även om uppgifterna redan finns i något annat register. Till exempel Finska Kennelklubben har uppgifter om cirka 500 000 hundar i sitt register.

– Uppgifterna överförs inte automatiskt från andra hundregister. I framtiden kommer myndighetsregistret att erbjuda informationsöverföring till andra aktörer, men till exempel Kennelklubben måste avgöra om de vill delta, säger Jääskeläinen.

Det är också ägaren som ska uppdatera uppgifterna i registret om hunden till exempel dör eller kommer bort.

Det här behöver du veta om hundregistreringen

Registrering kostar, men avsikten är god

Avsikten med hundregistret är klart: Genom att göra id-märkning och registrering av hundar obligatorisk vill myndigheterna förhindra valpfabriker, illegal import av hundar och att hundar blir övergivna.

– Till exempel i samband med djurskyddsfall är det ibland viktigt att utreda vem som är ansvarig för hunden, säger Jääskeläinen.

Att övervaka ett hundregister är svårt. Största delen av hundarna i Finland omfattas av husfrid och i praktiken är det i samband med djurskyddsövervakning som registreringen kan övervakas, bedömer Jääskeläinen.

Det är avgiftsbelagt att registrera hunden, men Jord- och skogsbruksministeriet har inte slagit fast avgiften än.

– Det kan vara fråga om några tiotals euro. Några extrapengar kommer vi inte att samla in med det här, utan avsikten är att täcka utgifterna för registret, säger överinspektör Terhi Jääskeläinen vid Livsmedelsverket.

Artikeln bygger på Yle Uutisets artikel Koirien rekisteröintipakko alkaa reilun kuukauden päästä – tätä se tarkoittaa koiranomistajille av Tarja Nyyssönen.