Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Journalisterna på plats har ett ansvar” – blandande känslor hos åboländska fotbollsprofiler inför VM

Från 2022
Qatar arrangerar fotbolls-VM 2022.
Bildtext Går det att se på Qatar-VM med gott samvete?
Bild: imago/Contrast/ All Over Press

I dag inleds fotbolls-VM i Qatar. Yle Åboland har bett de två åboländska fotbollsprofilerna Kasper Hämäläinen och Anna Westerlund berätta om sina tankar inför den kritiserade turneringen.

Sällan har en VM-turnering i fotboll diskuterats och fördömts så mycket på förhand som denna. Qatars behandling av migrantarbetare och kränkningar av mänskliga rättigheter har fullt förståeligt fått många att fråga sig om det alls går att se på matcherna med gott samvete.

TPS-mittfältaren och forne landslagsmannen Kasper Hämäläinen kommer att fungera som expertkommentator i vissa matcher i VM. Han har följt med diskussionerna kring de kontroverser som har kantat Qatars värdskap.

Enligt Hämäläinen är det bra att orättvisorna som pågår i Qatar lyfts fram och diskuteras. På grund av sin roll som expertkommentator kommer han att följa med matcherna i VM till viss del, men det kommer att ske med blandade känslor.

Etikforskare Mikael Lindfelt kommenterar problematiken kring fotbolls-VM i Qatar

13:25

Se upp för Serbien

När det gäller själva fotbollen hoppas Kasper Hämäläinen att någon av de mindre fotbollsnationerna ska kunna överraska.

Han lyfter fram Serbien som ett landslag som har potential att bli en svart häst i turneringen. Framför allt är det trion Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović och Sergej Milinković-Savić som ser spännande ut.

– De har gjort det bra i kvalet. Mitrović som varit i bra form i Fulham är en spelare att hålla ögonen på. Samma med Vlahović från Juventus som också är en duktig spelare. Milinković-Savić i Lazio är en annan talangfull spelare som ännu inte tagit det sista klivet upp i den absoluta toppen.

Kasper Hämäläinen.
Bildtext Kasper Hämäläinen hoppas att något mindre fotbollsland skulle överraska.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Vilket är ditt bästa VM-minne, Kasper Hämäläinen?

– VM 1994 i USA. Brasiliens landslag med Romário, Bebeto, Dunga med flera imponerade stort. Det är den första turneringen som jag följde med ordentligt, och den är fortfarande nummer ett för mig.

Journalisterna på plats har ett ansvar

Också landslagsbacken Anna Westerlund från Pargas känner sig kluven inför VM-starten.

Normalt sett brukar Westerlund tycka om att se på stora fotbollsturneringar, men i år har ändå allt det som händer runt omkring fotbollsplanen dominerat tankegångarna.

– Jag tycker om fotboll och kommer säkert att se på en del matcher. Sedan tycker jag att de journalister som är på plats i Qatar och följer med VM måste ta tillfället i akt och skriva och berätta om hur illa ställt det är där så att man inte glömmer bort det, säger hon.

Vilket är ditt bästa VM-minne, Anna Westerlund?

– Det är svårt att säga när jag knappt kommer ihåg mina egna matcher, skrattar Westerlund.

Anna Westerlund pekar i EM-match.
Bildtext Anna Westerlund skrev fotbollshistoria tidigare i år då hon slog Jari Litmanens rekord i antal spelade landskamper.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Brassarna får dansa samba

Både Westerlund och Hämäläinen tror att Brasilien kommer att stå som segrare i december.

– Trots att ett lag som har legat etta på världsrankingen inför ett VM så vitt jag vet aldrig har vunnit tidigare så säger jag Brasilien. De har ett starkt lag och storspelaren Neymar är i bra form, säger Hämäläinen.

– Brasilien, så får de dansa lite samba, säger Westerlund.