Kring 100 Finnairflyg ställs in på grund av strejk bland kabinpersonalen – AKT:s aktion pågår i ett dygn
Finnair meddelar att bolaget ställer in cirka 100 flyg från och till Helsingfors på grund av det uttåg som kabinpersonalen varslade om på lördagen. Drabbade resenärer meddelas om ett inställt flyg per SMS eller e-post.
I veckan meddelade Finnair om omställningsförhandlingar som kan leda till att 450 anställda vid Finnair sägs upp och att personalen på långdistansflygen ersätts av utomstående arbetskraft.
Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT svarade på lördagen med att varsla om ett uttåg från kabinpersonalens sida. Strejken pågår i ett dygn från och med söndag klockan 15 och gäller flyg som avgår från Helsingfors-Vanda flygplats.
Finnair meddelade på lördagskvällen via Twitter att uttåget innebär att flyg blir inställda. På söndagsförmiddagen klarnade det att det gäller ett hundratal flyg från och till Helsingfors på söndag och måndag.
Finnair meddelar drabbade resenärer per SMS eller e-post och ber folk boka om sina resor. Flygbolaget informerar om vilka flyg som är inställda på sin webbplats, men listan är tillsvidare inte komplett.
Strejken påverkar inte de turer som flygs av flygbolaget Norra, som ägs av Finnair, eller flyg där kabinpersonaltjänsterna sköts av ett annat bolag, vilket gäller Finnairs turer till Singapore och Indien.
Enligt Finnairs kommunikationsdirektör Suvi Aaltonen förväntas flygtrafiken återgå till det normala nästintill direkt efter att uttåget avslutats.
– En del av kunderna kommer påverkas i slutet av veckan då vi har vissa längre rutter som vi nu inte kan flyga. Detta innebär att de flyg som skulle ha åkt tillbaka från destinationen uteblir då planet inte kommer iväg i dag.
”Det handlar om ren utpressning”
Fackförbundets mål är att företagets ledning inser att tiden är ute, men även att staten som företagets största ägare förstår vad som pågår inom Finnair.
Enligt Ismo Kokko, fackförbundets ordförande, skulle sparåtgärderna innebära en minskning på 15 procent av kabinpersonalens lön.
– Vi har suttit i sparförhandlingar med Finnair under hösten och företaget har kontinuerligt krävt nedskärningar i kabinpersonalens löner. Detta har vi inte gått med på och detta är orsaken till att de nu hotar med uppsägningar. Det handlar om ren utpressning, säger Kokko.
Det är den dåliga arbetsplatspolitiken och det dåliga ledarskapet som utöver nedskärningarna är orsaken till fackförbundets uttåg. Enligt Kokko är det frågan om ett mönster från Finnairs ledning där kabinpersonalen upprepade gånger faller offer för sparåtgärderna.
– Enligt vår uppfattning har ledarskapet inget strategiskt tänkande om vad Finnair borde göra, det enda de gör är att be om nedskärningar i personalens löner. Finnairs ledning respekterar inte personalen överhuvudtaget, det enda de funderar på är vilka kriterier som måste uppfyllas för att få sin bonus.
Ismo Kokko berättar att de under sparförhandlingarnas gång presenterat förslag som berör flexibilitet i arbetstiden, vilket skulle uppfylla en del av de behov som företaget har.
– Av någon orsak har företaget ett tvångsmässigt behov att skära ner på tillägg som hänger ihop med flygresorna. Det kommer vi inte gå med på.
Nedskärningarna berör inte baslönen
Då Svenska Yle talar med Finnairs kommunikationsdirektör Suvi Aaltonen klargör hon att nedskärningarna inte handlar om kabinpersonalens baslön utan de tillägg som personalen får.
– Vi estimerar att det skulle påverka helhetslönen som mest sju till nio procent. Jag kan inte säga hur AKT genomfört sina beräkningar men vi har beräknat att det handlar om sju till nio procent då vi granskar helheten. Detta innefattar exempelvis hotellavtal och andra tillägg inom kollektivavtalet.
Enligt Aaltonen har Finnair förhandlat om besparingar inom samtliga avdelningar inom företaget. Det handlar om Finnairs flotta, hyresavtal för fastigheter och avtal med leverantörer.
– Vårt mål är att fördela besparingar mellan alla personalavdelningar. Exempelvis våra piloter, övre tjänstemän och kabinpersonalen i Japan har vi redan kommit överens om besparingar med.
Vad svarar ni på fackförbundets antagande om att ledningen endast är efter sin bonus?
– Det är inte sant, säger Aaltonen. Vår målsättning är att återställa lönsamheten, få bukt på förlusterna och vi har i bruk alldeles vanliga prestationsbaserade incitamentssystem som baserar sig på den jämförbara rörelsevinsten. Om vi talar om ledningens delaktighet i besparingarna kan jag som exempel säga att bland annat vår verkställande direktör Topi Manners inkomster var ungefär 30 procent mindre i fjol än under tidigare år.
Grundorsaken till besparingarna ligger enligt Aaltonen i svallvågorna efter den förlust Finnair gjort under pandemin. Nedstängningen av Rysslands luftrum till följd av anfallskriget mot Ukraina har lett till en förlängd rutt som dragit ner på efterfrågan, säger Aaltonen.