Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet: Ny militäroffensiv inledd mot kurdiska miliser – tiotals döda i flyganfall

Uppdaterad 20.11.2022 14:58.
Det turkiska försvarsministeriet publicerade bilder från ledningscentralen där nattens flygattacker övervakades av försvarsminister Hulusi Akar (i mitten).
Bildtext Det turkiska försvarsministeriet publicerade bilder från ledningscentralen där nattens flygattacker övervakades av försvarsminister Hulusi Akar (i mitten).
Bild: Lehtikuva

Det turkiska försvarsministeriet bekräftade på söndagsmorgonen att man under natten inlett en ny militäroffensiv mot kurdiska områden i norra Syrien och Irak. Enligt Turkiet riktades flyganfallen mot kurdiska militärbaser.

Natten till söndagen anföll turkiska krigsflyg baser tillhörande kurdiska terrorstämplade PKK och den syrisk-kurdiska milisen YPG, enligt det turkiska försvarsministeriet.

I sitt uttalande hänvisade försvarsministeriet till FN-stadgans artikel 51 om rätten till självförsvar. Turkiet anklagar ju PKK och YPG för att ligga bakom bombattentatet i Istanbul förra veckan, där sex personer dödades. Det är en anklagelse som avvisats av de kurdiska grupperna.

De första rapporterna om flyganfallen kom från den staden Kobane, i norra Syrien nära gränsen mot Turkiet. Staden kontrolleras av kurdiska styrkor. Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) dödades minst 31 personer i kring 25 flygangrepp som riktades mot mål på landsbygden i de syriska provinserna Hasakah, Raqqa och Aleppo.

Av de dödsoffer som SOHR registrerat så här långt är de allra flesta medlemmar av den kurdiskledda militäralliansen SDF, men också syriska soldater och gränsvakter.

Enligt lokala medier utsattes också Sinjar i norra Irak för turkiska flygattacker.

”De djävlarna ska stå till svars för sina förrädiska attacker”

Turkiets försvarsminister Hulusi Akar övervakade nattens attacker från en ledningscentral och gratulerade piloterna för ett gott arbete. Enligt honom förstördes ”bunkrar, grottor, tunnlar och lager som tillhör terrorister”.

Försvarsministeriet publicerade också videomaterial på själva tillslagen och från ledningscentralen, där Akar ser ut att styra och ställa.

Turkiet inledde militäroffensiv mot kurdiska miliser - Spela upp på Arenan

Turkiet likställer turkiska PKK, som är terrorstämplat av Turkiet, USA och EU, med Demokratiska unionspartiet PYD, den största kurdiska organisationen i Syrien och dess väpnade gren YPG. YPG, i sin tur, är den centrala delen av militäralliansen SDF som drev ut terrororganisationen IS från Kobane och Raqqa 2015.

Det turkiska försvarsministeriet skrev ett meddelande på Twitter om att ”räkenskapens dag har kommit” och ”de djävlarna ska stå till svars för sina förrädiska attacker”. På bilden syns ett jaktplan som lyfter.

Turkiet har genomfört tre större militäroffensiver in i Syrien sedan 2016 och kontrollerar redan delar av det nordligaste Syrien. Tidigare i år, långt före bombdådet i Istanbul, hotade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan med en ny militäroperation mot kurderna i norra Syrien.

Kl.14.58 uppdaterades dödssiffran från SOHR.

Källor: AP, Reuters, AFP, SOHR