Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson vädjar för mänskliga rättigheter – men oppositionspartierna ger inga löften om att stödja sametingslagen i riksdagen

Samer demonstrerar utanför riksdagshuset den 17 november 2023.
Bildtext Samer demonstrerar utanför riksdagshuset torsdagen den 17 november, samma dag som en oenig regeringen avgav förslaget till ny sametingslag.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Inget av oppositionspartierna i riksdagen lovar stödja sametingslagen. Sannfinländarna är mest kritiska, KD och Samlingspartiet ser problem med lagen och vill vänta på grundlagsutskottets utlåtande.

I praktiken avgörs sametingslagens öde av oppositionspartiernas riksdagsledamöter. Regeringen lämnade i torsdags lagförslaget till riksdagen trots att regeringspartiet Centern motsätter sig det.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och statsminister Sanna Marin (SDP) har vädjat till riksdagsledamöter från oppositionspartierna för att lagen ska kunna godkännas.

– Jag uppmanar alla partier som kallar sig bildningspartier och som värnar om mänskliga rättigheter att nu allvarligt överväga att rösta för sametingslagen, sa Anna-Maja Henriksson i ett tal vid SFP:s partifullmäktige på lördagen.

Sannfinländarna är kritiska till lagen

Sannfinländarnas riksdagsgrupp har ännu inte formellt tagit ställning men kan inte godkänna lagen i sin nuvarande form.

– De inledande diskussioner vi fört visar att Sannfinländarnas riksdagsgrupp är ytterst kritiska till lagens snäva kriterier för vem som får rösta i sametingsvalet, säger gruppens ordförande Ville Tavio till Svenska Yle.

Ville Tavio intervjuas av journalister i riksdagen.
Bildtext Ville Tavio (Sannf) kräver stora ändringar i sametingslagen om partiet ska godkänna den.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Tavio utesluter inte att Sannfinländarna kan ställa sig bakom lagförslaget om det förändras under riksdagens utskottsbehandling. Vilka krav partiet i så fall har vill han inte ta ställning till.

Samlingspartist ber regeringen se sig i spegeln

Samlingspartiets riksdagsgrupp har inte tagit ställning eller ens formellt diskuterat lagförslaget.

Några av partiets ledamöter är öppet kritiska, hit hör till exempel Heikki Autto från Lappland. De flesta väntar ändå med att ta ställning och det är oklart om gruppen fattar ett gemensamt beslut.

– Vi kommer att vänta på att grundlagsutskottet hört experter innan vi tar ställning. Det finns saker som måste korrigeras men vi måste ännu noggrannare analysera hur vi ser på förslaget, säger riksdagsledamoten Sari Multala (Saml) till Svenska Yle.

Samlingspartiets Sari Multala sitter vid sin plats i riksdagens plenisal.
Bildtext Sari Multala (Saml) kritiserar regeingen för strulet med sametingslagen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Multala beskyller regeringen för brådskan med lagen. Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) har sagt att man inte nödvändigtvis hinner behandla lagförslaget. Multala anser att det är regeringens eget fel eftersom man gav förslaget till riksdagen i absolut sista stund.

– Riksdagen behandlar redan flera andra lagar som gäller mänskliga rättigheter och grundlagsutskottet har väldigt mycket att göra. Regeringen borde kanske nu se sig i spegeln, säger Multala.

Kristdemokraterna har ingen brådska

Kristdemokraternas riksdagsgrupp har fört inledande diskussioner om sametingslagen, men vill invänta grundlagsutskottets utlåtande innan man slutgiltigt tar ställning.

– Vi vet att lagförslaget är väldigt omstritt inom regeringen och att det finns olika åsikter också bland samebefolkningen. I det här skedet har vi svårt att ställa oss som domare och säga att det här är bra och rätt, säger riksdagsledamoten Peter Östman till Svenska Yle.

Kristdemokraternas riksdagsgrupp poserar framför fotograf i riksdagen.
Bildtext Kristdemokraternas riksdagsgrupp vill ha en noggrann behandling av sametingslagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tre regeringar har i över tio års tid försökt förnya sametingslagen och Finland har fått internationell kritik för att inte tillgodose samernas grundläggande rättigheter. För Kristdemokraterna kan en ny sametingslag ändå vid behov skjutas fram till nästa valperiod.

– För oss är inte tidpunkten avgörande. Ju förr desto bättre, men det förutsätter att det är ett förslag som är acceptabelt för dem som berörs. Som vi bedömer det är samerna väldigt delade i den här frågan, säger Östman.