Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elevpodden vill vara ett digitalt stöd för unga - ”Jag vill vara den vuxna som jag själv saknade”

Från 2022
Tre personer som sitter i en soffa.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Syskonen Camilla Svenfelt och Roland Snellman brinner för att hjälpa ungdomar. Genom Elevpodden vill de öppna upp till samtal kring psykisk hälsa och välmående.

Camilla Svenfelt och Roland Snellman jobbar båda i skolan. När pandemin bröt ut jobbade de som elevassistent och skolcoach i Ådalens skola i Kronoby.

Det var pandemin och distansundervisningen som blev startskottet för Elevpodden.

– Vi insåg att många unga som redan innan hade det jobbigt satt hemma för sig själva och inte hade någon att vända sig till. Vi ville nå ut till dem, säger Roland Snellman.

– Vi ville göra något för ungdomars välmående. Vi har våra egna kunskaper och erfarenheter i bagaget. Vi vill vara sådana vuxna som de unga kan vända sig till, säger Camilla Svenfelt.

Vänder sig till hela Svenskfinland

Tanken var först att göra en podd för Ådalens elever. Men redan innan de lanserade det första poddavsnittet tog de beslutet att öppna upp för hela Svenskfinland.

Camilla Svenfelts drivkraft finns i de egna upplevelserna från tonårstiden. Hon berättar att hennes skolgång präglades av mobbning.

– Mitt motto är att vara den vuxna jag själv skulle ha behövt då. Man behöver egentligen inte säga så mycket, det räcker att finnas där, säger Camilla.

Camilla Svenfelt säger att det behöver finnas någon som ser och bekräftar ungdomarna och deras tankar och känslor.

– Som ung tror man ofta att det bara är man själv som tänker och känner på ett visst sätt. Då är det skönt att ha någon som kan säga att det är helt normalt att känna och tänka på det viset.

För Roland Snellmans del handlar det också om att dela med sig av den kunskap han fått i sin utbildning till mental tränare.

Podden växer sig allt större

Från början bestod Elevpodden av korta informativa avsnitt på 10 till 20 minuter. I dagsläget har syskonen hunnit livepodda flera gånger och skapat en programserie som heter ”Jag och min utmaning” där gäster berättar om svårigheter som de tagit sig igenom.

Camilla Svenfelt berättar att också vuxna har hört av sig till dem efter att de lyssnat på podden.

– De säger saker som ”va skönt, nu har jag äntligen fått svar på det jag funderade på redan som ung”. Det trodde att de var ensamma med sina tankar. Att få bekräftelse på att man inte är ensam gör en enorm skillnad, säger Camilla Svenfelt.

Roland Snellman säger att det inte alltid är så lätt att veta vilka ämnen man ska lyfta till diskussion. Men syskonen har haft stor hjälp av ungdomar, inte minst praktikanten Nathalie Widjeskog.

Får idéer av de unga

Nathalie Widjeskog är den som alltid ställer upp när Elevpodden gör liveframträdanden. På löraden uppfyllde Roland och Camilla en dröm de länge närt. De ordnade en gemenskapskväll på Cronhjelmskolan i Larsmo.

– Jag hjälper till där jag kan. Jag tycker att Elevpodden lyfter fram viktiga ämnen, säger Nathalie Widjeskog.

Nathalie Widjeskog säger att hon tror att de unga mår sämre än tidigare. De vanligaste symptomen på att något inte står rätt till är ångest och panikångest.

Roland Snellman säger att de ungas illamående beror på både miljön och de ungas egna tvivel på ifall de räcker till.

– Ofta är det så att problemen hopar sig. Man lyckas inte sortera sina tankar och det resulterar i ett inre kaos som tar sig negativa uttryck.

Glöm inte bort de vuxna

Roland Snellman säger att statistiken visar att i var fjärde till femte familj där det finns barn i skolåldern så finns det också någon typ av missbruksproblem eller psykisk ohälsa.

– Vi vill nå ut till de här barnen och unga och vara ett virtuellt, eller digitalt stöd, säger Roland Snellman.

Camilla Svenfelt säger att vi pratar mycket om de ungas illamående, men att vi ofta glömmer bort att de vuxna inte heller alltid mår så bra.

– Vi har en pandemi och ett tufft världsläge och även ekonomin stressar många föräldrar. Det är klart att de också mår sämre, men vi glömmer ofta att titta på hela pusslet, säger Camilla Svenfelt.

Få vuxna och ungdomar att samtala

På lördagen bjöd Elevpodden in både unga och deras föräldrar och andra vuxna som är viktiga i de ungas liv till gemenskapskvällen. Temat för kvällen var ”Att vara en glädjespridare”

Gäster var den svenska TikTok-profilen Simon Thunberg och Oa Lönnbäck och dottern Emma Lönnbäck, som tillsammans driver podden Lönnbäck & Lönnbäck.

Camilla Svenfelt säger att en målsättning med kvällen var att få unga och vuxna att samtala. Det är drömmen.

– Vuxna vet nog på ett ungefär vad unga går igenom. De har också haft sina utmaningar. Men det ser den unga oftast inte, säger Camilla Svenfelt.

Camilla Svenfelt och Roland Snellman är glada över att det i dag blir allt vanligare med skolcoacher och assistenter, och även Finlandsmodellen är välkommen. Det behövs flera vuxna i skolan anser de.

– Det finns fortfarande för få vuxna i skolan, men utvecklingen går åt rätt håll, säger Roland Snellman.