Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Novaja Gazeta Europe: ”Vi kämpar mot den rädsla och förtvivlan som många känner i Ryssland i dag”

Från 2022
Tre poliser med hjälmar och en gripen demonstrant i centrum av Moskva.
Bildtext Ryska poliser för bort en person som deltog i en demonstration i Moskva mot Rysslands partiella mobilisering den 24 september 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta har fått ett nytt liv i Riga, dit den flyttade i våras. Chefredaktören Kirill Martinov säger till Svenska Yle att målet nu är att nå ryssar i Ryssland med oberoende nyheter och på det sättet ge dem framtidshopp.

– Huvudkänslan i Ryssland i dag är rädsla och förtvivlan. Människor är rädda för egen del, för sitt arbete, för sina familjer, för sin framtid, säger Kirill Martinov, Novaja Gazeta Europes chefredaktör sedan tidningen öppnade kontor i Riga i april.

– Till och med den förre presidenten Dmitrij Medvedjev är rädd, det är därför han har börjat låta så aggressiv.

Att höra till den nedtystade oppositionen känns lätt ensamt när få vågar kritisera makthavarna öppet.

– Det råder förtvivlan inom intelligentian, bland våra läsare. De här människorna behöver stöd, och vi försöker ge dem det, säger Martinov.

Kirill Martinov.
Bildtext Kirill Martinov till höger. Martinov jobbade som politisk redaktör på Novaja Gazeta i Moskva när kriget började. I april flyttade han till Riga och blev Novaja Gazeta Europes första chefredaktör.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Juridiskt är Novaja Gazeta Europe en ny organisation, en lettisk publikation.

Den Moskvabaserade modertidningen Novaja Gazeta, med Nobels fredspristagare Dmitrij Muratov som chefredaktör, tvingades lägga ner i september av en rysk domstol.

Det skedde bara en vecka efter att Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov dog. Gorbatjov var en av Novaja Gazetas grundare och ägde en tiondel av tidningen när han dog.

Samma dag som Novaja Gazeta förbjöds dömde en annan domstol en före detta journalist, Ivan Safronov, till 22 års fängelse för förräderi.

Lättare få ut information än in

Enligt Martinov är utmaningen för Novaja Gazeta Europe inte i första hand att få tillgång till tillförlitlig information från Ryssland.

Svårare är att veta vem som egentligen läser deras texter och hur väl deras budskap når dem de vill nå.

Den oberoende journalisten Sergej Kovaltjenko flydde nyligen från Sankt Petersburg till Estland. Han säger att Kreml har lagt undan pengar för att finansiera kriget i åtminstone tre eller fyra år till.

– Det finns ingenting vi kan göra för att påverka det som händer. Många har, som jag, redan tappat hoppet.

Människor är rädda för egen del, för sitt arbete, för sina familjer, för sin framtid – det råder förtvivlan inom intelligentian, bland våra läsare

Kirill Martinov, Novaja Gazeta Europes chefredaktör

– Vi jobbar för att det fortfarande ska finnas plattformer – det vill säga medier, folkrörelser och andra i Ryssland som har styrkan att stiga fram när tiden är den rätta, säger Kirill Martinov.

Av Novaja Gazeta Europes läsare befinner sig uppskattningsvis två tredjedelar i Ryssland och en tredjedel runt om i Europa och övriga världen.

– Vårt nya uppdrag är att skapa nätverk bland dem som, som vi, har flytt Ryssland och nu befinner sig någon annanstans, de flesta i Europa.

Flera ryskspråkiga medier i exil är baserade i Riga, bland dem tv-kanalen Dozjd och nyhetskanalen Meduza. Radio Svoboda finns i Prag.

– Om vi är tillräckligt många som inte ger upp hoppet kanske vi kan hjälpa Ryssland att bli ett bättre land någon gång i framtiden, säger Kirill Martinov, chefredaktör för Novaja Gazeta Europe.

Paneldebatt i Tallinn med ryska journalister som har flytt från Ryssland.
Bildtext Paneldebatt i Tallinn med ryska journalister i exil. Från vänster Sergej Metlev, moderator och chefredaktör för Postimees.ru, Tikhon Dzyadko, chefredaktör för TV-kanalen Dozjd, Jevgenija Nazarets, Radio Svobodas redaktionschef i Riga, Novaja Gazeta Europes chefredaktör Kirill Martinov och den oberoende journalisten Sergej Kovaltjenko.
Bild: Gustaf Antell / Yle