Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leclercs chansning höll, snuvade Perez på andraplatsen i förar-VM – Bottas långt från poäng i jubileumstävlingen

Uppdaterad 20.11.2022 16:53.
Perez och Leclerc kör efter varandra.
Bild: Xavi Bonilla/DPPI/Shutterstock/All Over Press

Max Verstappen vann säsongsavslutningen i Abu Dhabi men det mest intressanta som hände på banan var fajten mellan Sergio Perez och Charles Leclerc. Ferrariföraren gjorde bara ett däckbyte och höll undan för Perez.

Vem av Sergio Perez och Charles Leclerc slutar tvåa i förarmästerskapet? Det var den stora frågan inför säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Båda förarna hade lika många poäng så den som korsade mållinjen först skulle bli tvåa den här säsongen.

Svaret blev Charles Leclerc.

Perez och Leclerc valde olika taktik i loppet och det gav ett annars rätt så händelsefattigt lopp en rafflande avslutning.

Red Bull-föraren valde att göra två däckbyten, medan Leclerc bara gick i depån en gång. Det gjorde att Perez var tvungen att ta in ungefär 15 sekunder på Ferrari-föraren under de 20 sista varven.

”110 procent från första till sista varv”

Perez tog in mycket tid men det räckte inte hela vägen. Leclerc höll undan med sina hårda däck på sista varvet och besegrade Perez med en och en halv sekund.

– Det var 110 procent från första till sista varv, ett perfekt lopp. Vi visste att vår enda chans att besegra Perez var med en annorlunda taktik och att jobba med däcken. Ett depåstopp lyckades.

– Jag hoppas att vi kan ta ett steg nästa säsong och fajtas om mästerskapet. Med tanke på var vi var förra året är det här ändå ett stort fall framåt, säger Leclerc.

Perez hamnade i lite trafik med varvade bilar på slutet, och verkade inte vara allt för deppad efter tävlingen.

– Det är som det är. Till syvende och sist måste jag vara nöjd, jag gav allt och det gjorde teamet under hela säsongen. Jag är säker på att vi kommer tillbaka starka nästa säsong, säger han.

Bottas sist efter första varvet

För Valtteri Bottas slutade säsongen med en 15:e plats och därmed blev det inga poäng för finländaren i karriärens 200:e lopp.

Bottas startade på hårda däck och hamnade sist i fältet redan på det första varvet. Från den dåliga positionen fick han en jobbig eftermiddag och var aldrig nära att fajtas om poäng.

Bottas samlade ihop 49 poäng den här säsongen och det gav en tionde plats i förar-VM. Alfa Romeo klarade sjätteplatsen i konstruktörsmästerskapet men med lika många poäng som Aston Martin.

Sebastian Vettel avslutade sin karriär med att ta en poäng då han körde i mål som tia.

– Jag önskade att det skull ha varit fler poäng men jag njöt av loppet. Det var en stor dag och jag vill tacka för allt stöd, säger Vettel efter tävlingen.

Resultat:

1. Max Verstappen, Red Bull
2. Charles Leclerc, Ferrari +8,771
3. Sergio Perez, Red Bull +10,093
4. Carlos Sainz, Ferrari +24,892
5. George Russell, Mercedes +35,888
6. Lando Norris, McLaren +56,234
7. Esteban Ocon, Alpine +57,240
8. Lance Stroll, Aston Martin +76,931
9. Daniel Ricciardo, McLaren +83,268
10. Sebastian Vettel, Aston Martin +83,898
11. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri
12. Guanyu Zhou, Alfa Romeo
13. Alexander Albon, Williams
14. Pierre Gasly, Alpha Tauri
15. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
16. Mick Schumacher, Haas
17. Kevin Magnussen, Haas

Nicholas Latifi, Lewis Hamilton och Fernando Alonso avbröt

Diskussion om artikeln