Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöre församling hade ett högt valdeltagande i församlingsvalet – flera väckelserörelser ökar intresset för att rösta

Från 2022
Uppdaterad 21.11.2022 07:07.
En man som räknar röster i ett val.
Bildtext Valnämndens ordförande Tommy Olin är glad över att Pedersöre församling kan gå till val med tillräckligt antal kandidater.
Bild: Mikaela Löv / Yle

I Pedersöre församling valde 25 procent av församlingsmedlemmarna att rösta i församlingsvalet. Traditionellt brukar Pedersöreborna rösta flitigt i samtliga val.

På söndagen gick den evangelisk-lutherska kyrkan till Församlingsval. Vallokalerna öppnades efter högmässan klockan 11. I Pedersöre församling inleddes räknandet av förhandsröster klockan 14.

Pedersöre, Purmo och Esse församlingar slogs ihop 2020 och går nu till sitt första gemensamma församlingsval. I senaste församlingsval var Esse flitigast av alla, 47 procent av medlemmarna röstade.

– Församlingarna i Pedersöre har alltid haft en hög en hög röstningsprocent. Förhoppningvis kommer upp till ett valdeltagande på ungefär 25 procent, sade valnämndens ordförande för Tommy Olin.

Olins önskan slogs in och efter midnatt konstaterades att precis 25 procent av församlingsborna i Pedersöre hade röstat i församlingsvalet. Nästan dubbelt större andel jämfört med hela landets valdeltagande på 12,7 procent.

Teologiska skillnader ökar valdeltagandet

Trots att två av tre finländare är medlemmar i den evangelisk-lutherska kyrkan brukar valdeltagandet vara rätt svalt. I förra valet landade den på 14,4 procent.

– Det är väl en tradition att rösta i val och så har vi starka väckelserörelser, laestadianerna, Evangeliföreningen och Kyrkans ungdom. Det finns olika synsätt och det gör valet mera intressant, säger Olin.

Många församlingar kämpar också med kandidatnomineringen. En tredjedel av de svenska församlingarna håller istället sämjoval.

Några sådana problem har man inte i Pedersöre.

– Här räcker kandidaterna bra till, de är så många att vi även fyller suppleantplatserna, säger Olin.

I Pedersöre finns bara en kandidatlista till både fullmäktige och församlingsrådet, det blir inte lika spännande som i församlingar med två listor säger Olin.

Röstsedlar som ligger på ett bord.
Bildtext Pedersöreborna är flitiga att rösta i alla val, kyrkliga som politiska.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Rekordhögt deltagande i kyrkoherdevalet

I kyrkoherdevalet förra året röstade 55 procent, det var ett exceptionellt val, säger Olin. Även då var det teologiska skillnader som drev upp valdeltagandet när Harry S. Backström och Mia Anderssén-Löf ställdes mot varandra.

– Det blev på sätt och vis ett val för och emot kvinnor i prästämbetet, säger Olin.

Några så rekordhöga siffror är inte att vänta i församlingsvalet.

Tommy Olin säger att inga speciella frågor har lyfts till debatt inför församlingsvalet. Det har inte heller varit någon debatt på insändarsidorna i lokaltidningen.

– Men det är samma diskussioner här som i andra församlingar. Det är främst synen på kvinnor i prästämbetet och samkönade äktenskap som delar församlingen. Men jag upplever inte att de här frågorna väsentligt påverkat församlingsvalet.

Fattigdomstecken att inte ordna val

Tommy Olin har varit medlem i valnämnden i församlingsvalen Purmo i ungefär 25 år. Nu fortsätter han i den sammanslagna församlingen.

– I något skede behövde de någon som höll reda på röstetal och jämförelsetal, säger Olin som har ett förflutet som bankdirektör och kan det här med statistik och siffror.

Tommy Olin tror inte att det blir några revolutionerande valresultat, men han är glad över att församlingen kan gå till val.

– Om evangelisk-lutherska kyrkan en gång ordnar val så är det ett fattigdomsbevis om det blir sämjoval, säger Olin.

Tommy Olin säger att kandidatnomineringen är utmanande för kyrkan, om man jämför med nomineringen i politiska val.

– I kyrkan finns det ingen nomineringsorganisation. De politiska partierna jobbar med att hitta kandidater men något motsvarande organ finns inte i församlingen, säger Olin.

Klockan 20 stängdes vallokalerna och då tog rösträkningen av valdagens röster vid.

Artikeln uppdaterad 21.11 kl. 7:05 med det slutliga valdeltagande i Pedersöre.