Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands svenska grönas Jonathan Hemming vill locka svenskspråkiga väljare i glesbygden – ”Jag vet att många av dem har gröna värderingar”

Jonathan Hemming vid havet.
Bildtext Jonathan Hemming uppger naturupplevelser som sitt fritidsintresse.
Bild: Jonas Udd

Finlands svenska grönas nyvalde ordförande Jonathan Hemming anser att De gröna borde bli bättre på att kommunicera med svenskspråkiga väljare, särskilt i glesbygden.

Jonatan Hemmings jobb är att lyfta De grönas ganska okända svenskspråkiga partiorganisation. Viktigast för honom är ändå klimatfrågan.

– Klimatkrisen är det viktigaste vi har framför oss. Det kommer att orsaka så mycket huvudbry och elände om vi inte gör någonting. Vi är redan för sent ute, säger Hemming.

Faktaruta: Jonathan Hemming

  • Nyvald ordförande för Finlands svenska gröna, en riksorganisation för svenskspråkiga i partiet.

  • 41 år gammal. Har fru och två barn.

  • Bosatt i Solf i Korsholm

  • Utbildad formgivare. Jobbar som egenföretagare och byggnadsansvarig på Stundars friluftsmuseum.

  • Medlem i De Gröna sedan 2021.

Språkpolitik ett krav för att utmana SFP

Hemmings ambition är att ta upp kampen med SFP bland svenskspråkiga i glesbygden.

– SFP är ju väldigt starka här och många är oroliga för svenska språkets ställning. Till exempel gör utspel från Sannfinländarna att många känner att den svenskspråkiga servicen är hotad och att de därför röstar på SFP.

– Jag vet att många av dem har gröna värderingar och gärna skulle rösta på De gröna om de skulle anse sig trygga med språkfrågan. Vi måste skapa ett förtroende och visa att vi har en bra språkpolitisk linje och överlag en bra politik för minoriteter.

De Gröna har haft stora svårigheter att klara sig utanför de största städerna. I Vasa valkrets där Hemmings hemort Solf ligger saknar man en egen riksdagsledamot.

– Nog märker man att det finns en allmän uppfattning om att gröna bara är stadsbor som inte vet hur det är att bo på landet. Vi måste visa att vi finns på landet också. Ofta är ju gröna väldigt insatta i naturen och i hur livet på landet fungerar, vi måste bli bättre på att argumentera och visa att vi kan vår sak och jobbar för en bättre värld, säger Hemming.

I Yles valkompass inför kommunalvalet 2021 uppgav du socialdemokraten Sanna Marin som din politiska förebild, varför det?

– Jag tycker att hon har lyckats jättebra med sitt ledarskap och jag ser fortfarande upp till henne.

– Jag är nöjd med vad regeringen har åstadkommit den här perioden. Jag hoppas bara att arbetet fortsätter och blir ännu mer intensivt inför nästa period.

I Sverige har den nya högerregeringen fått mycket kritik för att lägga miljö- och klimatfrågorna åt sidan. Moderaten Ulf Kristerssons regering har lagt ner miljödepartementet och svävar på målet om klimatmålet 2030. Hur ser du på nästa valperiod i Finland om det blir en högerseger i riksdagsvalet?

– Vi måste fortsätta med ett ambitiöst klimatarbete. Säkert är det svårare med Samlingspartiet än med de som nu sitter i regeringen men inte är det omöjligt. Blir det mycket kompromisser får vi jobba mer genom andra kanaler. All politik sker inte i regeringen, det finns många andra sätt att göra politik också, säger Hemming.