Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VAR klev in i VM direkt – Enner Valencia skakade av sig bortdömda målet och sänkte Qatar

Uppdaterad 20.11.2022 22:06.
Enner Valencia gjorde två mål i VM-premiären - Spela upp på Arenan

VAR hittade ett ben som var i offside och därmed dömdes Enner Valencias tidiga mål bort. Det knäckte ändå inte Ecuador – laget var klasser bättre än Qatar och vann VM-premiären med 2–0.

Sedan VAR gjorde intåg i fotbollen har vi sett ett och annat domslut som fått fotbollssupportrar att klia sig i huvudet. Är det verkligen millimeterrättvisa man ska sträva efter?

I VM-premiären mellan Qatar och Ecuador var det dags igen. Enner Valencia trodde att han gjorde 1–0 redan tredje minuten men videogranskningen hittade ett ben på fel sida om linjen.

Spelarna i Ecuador fick avbryta sitt jubel och miljontals tittare världen över funderade över vad som egentligen hände.

Valencias mål döms bort efter videogranskning - Spela upp på Arenan

Valencia slog till två gånger

Men ett bortdömt mål stoppade inte A-gruppens sydamerikanska lag. Och Enner Valencia fick bli målskytt i premiären.

En kvart in i matchen fälldes Turkietproffset i straffområdet, och han rullade själv iskallt in 1–0. Ecuadors andra mål kom från Valencias panna i den 31:a minuten då Qatar tappade bevakningen i straffområdet.

– Det var en dröm för mig att göra mål och hjälpa laget att vinna. Vi kunde kontrollera matchen efter målen, säger Valencia efter matchen.

Efter paus var det händelsefattigt och lågt tempo. Ecuador behövde inte förta sig för att hålla sin ledning samtidigt som Qatar inte hade speciellt många anfall som höll någon hög klass.

Qatar blev därmed den första värdnationen som inte tog minst en poäng i en öppningsmatch i VM.

– Det här var inte det vi hoppades på. Vi har mycket att förbättra och jag vill gratulera Ecuador. Kanske var det nerverna som påverkade oss. Vi måste glömma det här nu och bli bättre, säger Qatars tränare Felix Sanchez.

För Ecuador betyder den här segern mycket med tanke på resten av turneringen. Med Holland och Senegal i samma grupp har laget en bra grund att stå på i kampen om en plats i åttondelsfinal.

– Jag tror vi kan gå långt och spela väldigt bra, säger Valencia.

Diskussion om artikeln