Här är namnen på de invalda i Borgå stifts församlingar – ungefär 13 procent röstade i församlingsvalet
Enligt preliminära uppgifter ligger valdeltagandet i den evangelisk-lutherska kyrkans församlingsval på 12,7 procent. Det är lägre än i valet 2018, då deltagandet var 14,4 procent.
Valdeltagandet har också sjunkit i alla församlingar i Borgå stift, som är hem för de svenskspråkiga församlingarna inom kyrkan. Åbo svenska församling har nått samma resultat som i förra valet.
Larsmo församling har röstat flitigast i Svenskfinland. Där ligger valdeltagandet på 30 procent. Men också där har deltagandet sjunkit – år 2018 röstade 37,1 av församlingsmedlemmarna.
Andra församlingar vars medlemmar röstat mest aktivt är Pedersöre församling (25 procent) och Sjundeå svenska församling (22,9 procent).
Inom Borgå stift har 16 församlingar haft sämjoval, alltså har lika många kandidater ställt upp som det finns platser att fördela. Bland dem finns bland annat Esbo svenska, Grankulla, Hangö svenska, Kimitoön, Malax, Nykarleby och Ålands södra skärgårdsförsamling.
På söndag blir det församlingsval – på en del håll blir alla kandidater förtroendevalda
Vi har kartlagt kandidatläget i Borgå stifts församlingar.
Sammanlagt har 354 församlingar valt förtroendevalda bland ungefär 14 000 kandidater för åren 2023−2026.
Vid femtiden på måndag morgon har 337 av 340 församlingar matat in sina resultat. Över 60 procent har förhandsröstat, och unga väljare står för bara sju procent av alla röster.
I dag kommer den lutheranska kyrkan att publicera noggrannare resultat. De enskilda församlingarnas valstyrelser bekräftar sina resultat senast på onsdag.
Här hittar du namnen på de invalda i Borgå stift
Vi uppdaterar listan i takt med att församlingarna rapporterar in sitt valresultat i kyrkans resultatjänst. Det slutliga resultatet kommer senast onsdag den 23.11. Församlingar med sämjoval är markerade med en asterisk*.
Sjunkande valdeltagande inte en överraskning för kyrkan
Lucas Snellman, som jobbar som kommunikatör vid den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, kommenterar att det låga valdeltagande inte kom som någon stor överraskning.
– Det märktes rätt tidigt att församlingarna hade svårt att hitta kandidater som ville ställa upp i valet, och ofta har ett lågt antal kandidater korrelerat med ett lågt valdeltagande.
De senaste årtiondena har valdeltagandet sjunkit, med en topp år 2010, då också 16-åringar fick rösträtt i kyrkliga val i Finland. Också ett lågt intresse i förhandsröstningen visade på att valdeltagande skulle bli lägre än senast.
– Valdeltagandet här hemma går också att jämföra på ett nordiskt perspektiv, i de övriga nordiska länderna ligger valdeltagandet i kyrkoval också kring 15 procent, säger Snellman.
Artikeln uppdaterades
21.11 klockan 9:40 med kommentarer av Lucas Snellman.
21.11 Klockan 13:35 med lista på invalda.