Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles verksamhet i Böle övar inför ett elavbrott

Mediehuset och Yles länktorn i Böle.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Yles lokaler i Böle kopplas från det nationella elnätet måndagen den 21.11 kl. 10.05. Det är fråga om ett kontrollerat elavbrott, genom vilket Yle säkerställer sin försörjningsberedskap.

Övningen pågår i cirka två timmar. Under övningen drivs verksamheten i Böle med egen reservkraft.

Övningen genomförs eftersom Finland förbereder sig för elbrist och Yle, som genom sitt uppdrag hör till kritiska funktioner inom försörjningsberedskap, vill säkerställa sin funktionsförmåga. Övningar av det här slaget är en del av Yles normala beredskapsverksamhet.

“Det är nyttigt för organisationer att fundera kring vad som händer när man drabbas av ett elavbrott. Eldistributionen i Finland har hittills fungerat mycket pålitligt, men den kommande vintern kan föra med sig problem. Yle förbereder sig för störningar på en rad olika sätt. Nu vill vi även testa vår verksamhet inför ett omfattande elavbrott, säger Yles teknologidirektör Janne Yli-Äyhö.

Det är sannolikt att effekterna av elavbrottet syns och hörs i Yles sändningar medan övningen pågår.

“Målet med övningen är att under kontrollerade former försäkra oss om att en verklig situation har så liten effekt på vår verksamhet som möjligt, och att störningarna i sändningarna blir minimala. Vi letar efter möjliga svaga punkter och problem så att de kan åtgärdas på förhand”, säger Janne Yli-Äyhö.

På andra språk