Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Häng med på X3M Rollspels nya fantasyäventyr – live på Yle Arenan!

Huvudkaraktärerna i X3M:s rollspel "Syndernas Frestelse"
Bild: Fanny Penttinen / Miro Johansson

Rollspelet ”Syndernas frestelse” är en specialskriven upplevelse designad av Mikael & Krippe. Spelplanen finns i din egen fantasi och ödets tärningar är din vän – eller fiende.

Ett kaotiskt mörker hotar staden Nalphaar. Grevinnan behöver all hjälp hon kan få, och anlitar tre hjältar: skogshuggaren Jack Lumber, flodhästvarelsen Wyszlowskij och den tvåhövdade kentauren Pia & Mia. Tillsammans beger sig trion ut på ett äventyr där både staden och deras liv står på spel.

Hur resten av berättelsen utvecklas beror på vilka val spelarna gör. X3M Rollspels regler är nämligen fritt baserade på Dungeons & Dragons, känt från bland annat Stranger Things (och många andra tv-serier där man vill signalera att någon av karaktärerna är en riktig ärkenörd).

Rollspelskväll

Vad? Rollspelskväll på Yle Arenan och på Yle X3M.

När? Tisdagen den 22.11 kl. 17.00–23.00.

Med vem? Seesar XL, Walt Miguel, Malin Enkvist och Issa Grönroos spelar spelet. Mikael Stenlund och Kristian Westerling leder det.

Du kan vara med och påverka spelet! Delta via chatten på Yle Arenan.

Dungeons and Dragons är ett amerikanskt rollspel som utvecklades på 1970-talet. Det enda som krävs är ett bord, tärningar och en berättelse som spelarna ger sig in i.

Spelarna skapar sig var sin karaktär och ger sig ut på ett äventyr. Äventyret är ofta lätt förutbestämt, men med mycket utrymme för improvisation. Spelarna har trots allt stora möjligheter att göra helt egna val.

Nainen silmät sidottuna. Valkotakkinen mies takana.
Bildtext Stranger Things utspelar sig på 1980-talet, det årtionde som Dungeons & Dragons förknippas mest med. Många av fenomenen i serien, till exempel skurken Vecna, har fått sitt namn från D&D.
Bild: Netflix / Courtesy Everett Collection / AOP

Spelet leds av en spelledare, som agerar domare och berättare. Spelledaren beskriver den värld som spelarna navigerar i, medan spelarna själva bestämmer vad de vill göra för att ta sig framåt i berättelsen.

Äventyren utspelar sig ofta i en fantasyvärld, det gör också X3M Rollspels Syndernas Frestelse.

Var vem du vill

Spelarna har format sina karaktärer på förhand - komplett med till exempel styrkor, svagheter och stridsduglighet. Även om fantasygenren ofta kopplas till episka slagsmål, är det också möjlighet att använda slughet eller karisma för att ta sig ur en snårig situation.

För att hålla fast vid någon slags spellogik kan spelarna ibland vara tvungna att kasta tärning om huruvida de lyckas med vissa handlingar. Har man till exempel skapat en stark karaktär, har man bättre odds när man försöker utföra ett styrkedåd. Är man fysiskt svag, krävs det ett smärre mirakel för att det ska lyckas.

Våra tappra karaktärer

Joel "Seesar XL" Rönn sida vid sida med sin rollspelskaraktär Jack Lumber.

Jack Lumber (spelas av Seesar XL)

Jack Lumber är en skogshuggare med attityd. Han kämpar för vanligt folk och har lett flera uppror mot snåla virkesbolag.

– Jag har en yxa. Jag har en morakniv. Jag har en tunga av silver. Med det krossar jag allt som kommer i min väg.

X3M-profilen Walt Miguel sida vid sida med Wyszlowskij, som är hans karaktär i X3M:s senaste rollspel.

Wyszlowskij (spelas av Walt Miguel)

Wyszlowskij är en erfaren hamnarbetare med passion för baseboll och pizza. Han må vara en humanoid flodhäst, men låt dig inte luras av kroppshyddan - Wyszlowskij är smidig som en ninja. Han umgås inte med vem som helst heller.

– Jag har ganska svårt att tåla snuskigt snobbiga människor.

Issa och Malin sida vid sida med sin rollspelskaraktär Pia och Mia.

Pia & Mia (spelas av Malin & Issa)

Pia & Mia är inte bara tvillingar, de är också en tvåhövdad kentaur. De tycker om zumba och entreprenörskap (de har just fått komma in i lägsta rangen i en multilevel marketing-struktur). Pia & Mias favoritmotion är stavgång, gångstavarna utgör även ett behändigt vapen. Pia & Mia, eller rättare sagt Mia, har också ett unikt anatomiskt trumfkort.

– Ett av våra bröst producerar helande mjölk, säger Issa.

– Vi är lite asymmetriska, så Issa har den stora patten. Det var hennes högsta dröm, säger Malin.

Och det är det underbara med rollspelens värld. Man kan utforska fantastiska möjligheter bortom vår vardagliga verklighet. Följ med hur det går för Jack Lumber, Wyszlowskij och Pia & Mia på Yle Arenan kl 17!