Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Församlingsvalet 2022: Sjundeåborna röstade ivrigast i Västnyland – unga i Ekenäs var också flitiga väljare

Från 2022
Uppdaterad 21.11.2022 15:12.
En röd skylt vid ett valbås vid församlingsvalet. På skylten står "uskottu, toivottu, rakastettu, tror, hoppas, älskar".
Bildtext Församlingsvalet ordnades på söndagen (20.11).
Bild: Milka Maria Krogerus / Yle

Valdeltagandet i församlingsvalet som ordnades i går (20.11) var lägre än i valet för fyra år sedan. I Sjundeå var valdeltagandet högst bland de västnyländska församlingarna.

För fyra år sedan var det nästan 14,5 procent och i år 12,7 procent som röstade i församlingsvalet. Medelåldern på dem som röstade var 57 år och i Västnyland motsvarade valdeltagandet ganska långt det nationella.

Sjundeå sticker ut med speciellt ivriga väljare, där röstade 22 procent av de röstberättigade. I de övriga svenskspråkiga församlingarna i Västnyland var deltagandet mellan 12 och 13 procent.

Sjundeå har ändå den minsta svenska församlingen i vår region med 1 069 röstberättigade, så det innebär att det var 245 personer som använde sin rösträtt.

I Ekenäs var valdeltagadet bland unga rätt högt med drygt 13 procent unga väljare. Också i Karis var ungdomarna aktiva med nästan 12 procent unga. Lägst var andelen i Lojo församling där bara 4,4 procent av dem som röstade var unga.

I Ingå använde 13,1 procent av församlingsmedlemmarna sin rösträtt. Av dem var 5,2 procent unga väljare.

Hangö hade sämjoval och det betyder att det finns så många platser som kandidater och det betyder att det inte ordnas något val överhuvudtaget.

Samtliga resultat i församlingsvalet hittar du här.

Artikeln uppdaterades 21.11 klockan 15.12. Tidigare stod det Lojo svenska församling i stället för Lojo församling.

Diskussion om artikeln