Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Svenska Yle bjuder på smått och gott inför och på självständighetsdagen – här är det du behöver ha koll på

Uppdaterad 24.11.2022 14:04.
Jonas Blomqvist, Matilda Gyllenberg och Silja Sahlgren-Fodstad i festkläder ler och tittar in i kameran. Runt dem en silvrig ram.
Bildtext I år är slottsbalen tillbaka! Festligheterna refereras på svenska av Jonas Blomqvist, Matilda Gyllenberg och Silja Sahlgren-Fodstad.
Bild: Ilmari Fabritius/ Yle, Jyrki Valkama/Yle, AD: Heidi Grönroos/Yle

Slottsbalen är tillbaka efter några års paus! Yle sänder i vanlig ordning festligheterna och bjuder också på mycket annat innehåll självständighetsdagen till ära.

I år blir det fest på slottet igen efter en paus sedan år 2019. 105-åriga Finland ska firas i festliga tecken och inte bara på själva självständighetsdagen den 6 december, utan även inför.

Svenska Yle frågade president Sauli Niinistö vad han ser mest fram emot med festligheterna på slottet i år. Niinistö säger att han ser fram emot att uppmärksamma dem som gjort något för andra i år.

– Vi har många orsaker att tacka dem som gjort mycket för oss alla. Det är viktigt att återvända tillbaka till traditionerna, även om det [slottsbalen] blir i en lite mindre stolek, säger Niinistö.

Yle uppmärksammar självständigheten på alla plattformar och du får gärna också komma med tips på hurdant innehåll du vill se.

Fest på slottet – ställ frågor till presidentparet i en chatt

I år är färre inbjudna till slottet än tidigare år, men trots det ska det firas med pompa och ståt. Yles tvåspråkiga tv-sändning visas i TV1 och på Yle Arenan den 6 december klockan 18.50–22.15. På tv kan du välja det svenska referatet i flerljud.

I sändningen visas bland annat den traditionella gästinmarschen, men det bjuds också på intervjuer, musik och feststämningar.

Den här gången syns veteranerna och lottorna inte på slottet på självständighetsdagen. De firas skilt under en annan mottagning den 1 december, men även den får vi ta del av i tv-sändningen.

Svenska Yles referenter på slottsbalen är Jonas Blomqvist, Matilda Gyllenberg och Silja Sahlgren-Fodstad. Nicke Aldén är också på plats på slottet och intervjuar gästerna och presidentparet.

Nicke Aldén och Kreeta-Maria Kivioja i festkläder poserar.
Bildtext Nicke Aldén och Kreeta-Maria Kivioja kommer att intervjua gäster på slottet på svenska och finska.
Bild: Ilmari Fabritius/ Yle, Jyrki Valkama/Yle, AD: Heidi Grönroos/Yle

På Svenska Yles webb kan man delta i festligheterna och bland annat ställa frågor till presidentparet i en chatt. Frågorna besvaras sedan i direktsändning. Milli Lindberg och Nicole Hjelt håller i chattrådarna och är ditt sällskap under kvällen. För att delta i chatten behöver du ett Yle-konto.

– Det finns knappas något annat forum där publiken har en möjlighet att fråga presidenten så gott som vad som helst i direktsändning, säger Nicke Aldén som kommer föra vidare frågorna i chatten till presidentparet.

På Instagram kommer Märta Westerlund att ta dig med till slottet där hon träffar gäster och för dig bakom kulisserna.

Märta Westerlund iklädd i kostymbyxor, kavaj och lila topp står i en sal i presidentens slott. Hon ler och tittar in i kameran.
Bildtext Märta Westerlund byter ut kavajen till långklänning då det är dags för slottsbal.
Bild: Yle / Märta Nummenmaa

Finlandssvensk teckenspråkstolkning igen

Festen tolkas för tredje året i rad till finlandssvenskt teckenspråk. Den teckenspråkstolkade sändningen hittas på Yle Arenan.

Teckenspråkstolkarna är Jenny Derghokasian, Taina Petäjäinen, Eva Mäkinen, Ellen Hoang, Lena Wenman och Pirjo Falk.

För första gången är en av tolkarna döv, Lena Wenman. Hennes modersmål är med andra ord finlandssvenskt teckenspråk.

Slottsbalen tolkas till finlandssvenskt teckenspråk - Spela upp på Arenan

Förfeststämning i tv och radio

På TV1 och Yle Arenan kan du under självständighetsdagen också ta del av diverse självständighetsparader före slottsbalen. På TV1 pågår en förfest på eftermiddagen.

På Yle Fem och Yle Arenan kan du också se en festlig konsert av Radions symfoniorkester klockan 15. Före det, klockan 12, visas klassikern Okänd soldat på samma kanal.

På Yle Vega kan du bland annat ta del av en högtidsgudstjänst självständighetsdagen till ära klockan 12.

Efter nyheterna klockan 14 blir det stor fest i Yle Vegas studio. Då bjuder Hannah Norrena och Jukka Isojoki in dig till en förfest. Förfesten pågår fram till klockan 17 och det utlovas intervjuer med personer som är på väg till slottet, musik och mycket mer!

Jukka Isojoki och Hannah Norrena poserar i vinterlandskap.
Bildtext Jukka Isojoki och Hannah Norrena håller dig sällskap under en förfest i Yle Vega.
Bild: Yle / Mikko Lehtimäki / Alamy / Grafik: Märta Nummenmaa

Webbpärlor och annat program

Självständighetsdagen uppmärksammas också på Svenska Yles webbplats med videor, artiklar och quiz inför och på självständighetsdagen. Också recept, historier och annat trevligt kommer hittas på vår webbplats.

På webben följer vi också med demonstrationer, fackeltåg och kransnedläggningen vid hjältekorset på Sandudds begravningsplats som äger rum på självständighetsdagen.

Du hittar allt självständighetsinnehåll på webben här, också satsningar och intervjuer som publicerats tidigare.