Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

150 jobb försvinner från Finnair

Den främre delen att ev Finnair-plan.
Bildtext De nu avslutade omställningsförhandlingarna berörde 770 chefer, sakkunniga och tjänstemän i Finland, men inte piloter eller kabinpersonal.
Bild: Silja Viitala / Yle

Omställningsförhandlingarna som Finnair inledde i oktober är avslutade: bolaget skär ned 150 jobb, varav 90 är i Finland.

Omställningsförhandlingarna berörde 770 chefer, sakkunniga och tjänstemän i Finland. Utanför Finland sägs 57 personer upp.

Enligt bolaget beror åtgärderna på Finnairs nya strategi och på de omställningar som stängningen av det ryska luftrummet medför.

”De anställda vid Finnair är engagerade proffs som redan på många sätt har tvingats anpassa sig först på grund av pandemin, och nu på grund av kriget Ryssland startat. Jag är djupt ledsen över att vi måste vidta de här tunga, men nödvändiga åtgärderna i vår strävan efter att bli lönsamma igen, säger Finnairs vd Topi Manner i ett pressmeddelande.

Personalminskningen verkställs till slutet av februari 2023. En del av de som nu sägs upp kan komma att få andra uppgifter inom bolaget.

Också omställningsförhandlingar med kabinpersonalen

Förra veckan meddelade bolaget också om nya omställningsförhandlingar som gäller kabinpersonalen, vilket kan leda till att 450 jobb försvinner. Bolaget planerar utlokalisera servicen på flyg till Thailand och Nordamerika till en extern partner.

De här förhandlingarna börjar onsdagen den 23 november och pågår i sex veckor.

Som svar på det här har Finnairs kabinpersonal inlett en strejk som pågår fram till klockan 15 på måndagen.