Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rallycrossföraren Niclas Grönholm är besviken efter avslutad säsong: ”Brons smakar inte så bra när målet var att vinna VM”

Från 2022
En ung man med svart mössa och svart jacka med reklamtext (sponsorer) står i en hall där det finns många bildäck på hyllor längs väggen
Bildtext Niclas Grönholm med en liten del av familjens digra samling av rallydäck.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ingåföraren Niclas Grönholm är inte nöjd med den nyligen avslutade VM-säsongen i rallycross. Han blev sist och slutligen trea efter en del dramatik i tyska Nürburgring i mitten av november.

Första budet var att Grönholm slutade på fjärde plats i VM-sammandraget, men så diskvalificerades svensken Kevin Hansen och därmed avancerade den 26-åriga Ingåföraren till tredjeplats, det vill säga samma placering som ifjol.

– Nå brons smakar inte så bra när målet var att vinna VM, säger Niclas Grönholm drygt en vecka senare.

Han tar en kort paus och tillägger sedan:

– Men nog bättre än fjärdeplats och efter en svår säsong så det känns ändå helt okej.

Säsongen har varit kantad av en del problem och det har också varit utmanande och annorlunda att köra elbil.

– Den kändes ganska svårkörd i de flesta tävlingarna så vi har en hel del jobb framför oss, säger Niclas Grönholm och tillägger att det gäller honom som förare men också bilen.

Något bilbyte är däremot inte aktuellt säger Grönholm. I stället ska teamet se över förarnas bilar under vinterns lopp.

– Vi har många punkter vi kan förbättra och fokusera på. Nu har vi också mera erfarenhet av hur elbilarna fungerar. Vi har sett hur andra har gjort och kan till vissa delar ta efter dem.

Niclas Grönholms dröm om VM-guld i rallycross skjuts fram till nästa år

11:43

Trots att Grönholm bland annat hänger läpp över den dåliga starten i Norge och mycket teknikstrul längs hela säsongen, kollisioner, avbrutna tävlingar med mera, så vill han ändå lyfta fram ett fint minne från den gångna säsongen.

– Tävlingen i Portugal var bra. Vi gjorde ganska mycket ändringar på bilen, den kändes okej och vi lyckades vinna där. Det var en bra helg för teamet, det var en vinst som behövdes och var jätteviktig för stämningen som före det var ganska dålig.

En tredjeplacering i VM är ett bevis på att det gått bra i andra deltävlingar också, men för Grönholm som hade hoppats på VM-guld känns det just nu lite småsurt och han vill helst glömma hela säsongen.

Nu gäller det att sikta framåt. Niclas Grönholm har åtminstone två år kvar som rallycrossförare, så långt sträcker sig nuvarande teamkontrakt.

– Vi satsar på att vinna VM inom de här två åren, guld och guld, absolut!