Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den nya webbtidningen Filmvision Finland lyfter fram finlandssvenskar som jobbar bakom kameran

Anna-Sofia Nylund och Camilla Roos är personerna bakom den finlandssvenska webbtidskriften Filmvision Finland.
Bildtext Filmvision Finlands ansvariga redaktörer Anna-Sofia Nylund och Camilla Roos skriver inte enbart om film och tv. Båda jobbar också med rörlig bild och har insyn i vad som händer i branschen.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

En ny finlandssvensk webbtidning om film och tv lanserades i slutet av oktober. Med Filmvision Finland vill man lyfta upp händelser och personer som sällan nämns i medieflödet.

Camilla Roos och Anna-Sofia Nylund heter visionärerna bakom Filmvision Finland, den nya finlandssvenska webbtidningen med fokus på film och tv.

Det har nästan gått en månad sedan tidningen lanserades och på frågan hur mottagandet har varit svarar Roos skämtsamt:

– Vi har åtminstone inte fått några hatmejl.

Filmvision Finland lanserades i samband med Helsingfors bokmässa, men läsarnas uppmärksamhet verkar ha hållit i sig.

– Särskilt Viktor Granös artikel om kortfilmens död har skapat mycket reaktioner och delats väldigt flitigt, för det är någonting som är aktuellt och som berör många finlandssvenska filmskapare i dag, berättar Nylund.

Med insikt i branschen

Efter att Filmjournalen lades ner 2016 har det inte funnits någon tidsskrift som specifikt har fokuserat på finlandssvenska film- och tv-produktioner, och att fylla det här tomrummet har varit en av de bidragande orsakerna till att Filmvision Finland grundades.

– En av orsakerna var också att man inte så ofta får läsa om filmskapare i Finland. Alltså de som jobbar bakom kameran som exempelvis manusförfattare, filmfotografer och klippare, säger Nylund.

Anna-Sofia Nylund och Camilla Roos är personerna bakom den finlandssvenska webbtidskriften Filmvision Finland.
Bildtext ”Det är alltid svårt att svara på hur mottagandet har varit, men det som har nått oss har åtminstone varit positivt”, säger Anna-Sofia Nylund och får medhåll av Camilla Roos.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

De två ansvariga redaktörerna för Filmvision Finland är själva också bekanta med att jobba bakom kameran. Roos är i grunden manusförfattare och Nylund är bildkonstnär som jobbar med film.

– Personligen saknar jag att läsa om konstfilm. Det finns jättemånga finländska konstfilmare som jag tycker helt har drunknat i det här dagliga medieflödet, säger Nylund och nämner Marjo Levlin, Johanna Lecklin och Minna Långström som exempel på konstfilmare som hon inte har hört eller läst om.

Av filmskapare för alla

Roos var den som tog initiativet till Filmvision Finland och när hon frågade om Nylund var intresserad av att dela redaktörskapet med henne hade hon en idé med en baktanke.

– Tanken med den här webbtidningen är att vi är olika generationer, säger hon och fortsätter:

– Vi vill presentera filmskapare för varandra. Jag upplever att min generation inte känner till den yngre generationen, och vice versa. Inom film- och tv-produktioner handlar det mycket om att hitta rätt samarbetspartners, och vi vill bidra till att man lär känna varandra inom branschen.

Anna-Sofia Nylund och Camilla Roos är personerna bakom den finlandssvenska webbtidskriften Filmvision Finland.
Bildtext Camilla Roos och Anna-Sofia Nylund (med sonen Alfons) hoppas att Filmvision Finland ska ena den inhemska film- och tv-branschen.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Någon branschtidning är det ändå inte frågan om.

– Filmvision Finland riktar sig till alla som är intresserade av film, tv, media, konstfilm och rörlig bild, försäkrar Roos.

– Men vi kunde kanske betona att Filmvision Finland är en tidning som skapas av de som själva också jobbar med film och tv, och att det är det perspektivet vi kan erbjuda, säger Nylund.

Första numret av Filmvision Finland kan läsas här.