Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen i Österbotten fick gripa många kraftigt berusade under helgen

Närbild av en ärm på en polisuniform med emblem och flagga.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Julfestfirandet märktes i polisens helguppdrag. Polisen stötte under veckoslutet nämligen på många kraftigt berusade, en del av dem hade satt sig bakom ratten.

50 personer satt under helgen gripna antingen på grund av kraftig berusning eller misstänkta för brott, skriver Polisinrättningen i Österbotten i ett pressmeddelande på måndagen.

17 anmälningar för misshandel skrevs under helgen och polisen tog hand om totalt 649 alarmuppdrag.

Nästan samtliga fall av misshandel som inträffade under veckoslutet skedde i privata bostäder, endast några inträffade på allmän plats. Julfestfirandet har alltså inte fört med sig våld i restaurangerna, men att så många varit kraftigt berusade ledde ändå till en hel del arbete för polisen.

Elva rattfulla åkte fast

Samtidigt pågick trafiknykterhetsövervakning i hela landet och i de Österbottniska landskapen gjordes alkotest på över 3000 bilister. Elva personer åkte fast för rattfylleri under helgen, en del av dem under specialövervakningen.

På lördag morgon hade en personbilsförare kolliderat med ett träd i Karleby centrum. På platsen gjordes ett blåsprov på föraren och det gav utslaget 1,06 mg/l. Föraren misstänks för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.

På söndag kväll fick polisen in en anmälan om att en personbil kört i diket på Vasavägen i Närpes. På platsen hittade polisen en person som satt på förarens plats men som bestred att hen skulle ha kört bilen. Personens alkometertest gav så pass kraftigt utslag att hen misstänks för grovt rattfylleri.