Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mårtensdals skola välkomnar förbättringar i skolmaten: ”Kvaliteten varierar allt för mycket”

Linssås i två metallådor och pennepasta i en annan. Linssåsen finns det mycket av men pastan är nästan slut.
Bildtext Makaronerna är betydligt mer populära än linssåsen i Mårtensdals skola.
Bild: Anna Louhisto / Yle

Politikerna har besvarat ungdomsfullmäktiges krav på att skolmaten ska förbättras. Nästa år ska Vanda satsa på att utveckla skolmaten och beskedet välkomnas med öppna armar i Mårtensdals skola.

Kvart före elva dånar klockan som berättar att lunchrasten i Mårtensdals skola har börjat. Korridorerna och matsalarna fylls av elever, som artigt köar för att ta åt sig av maten, men få tallrikar fylls av mer än ett par makaroner och en liten klick linssås.

Vanda stadsstyrelse har öronmärkt 400 000 euro för att utveckla skolmaten i nästa års budget. Det här är ett direkt svar på ungdomsfullmäktiges klagomål mot företaget Vantti, som nu ansvarar för Vandas skolmat.

Mårtensdals skolas rektor Per Wiander gläder sig över att staden har lyssnat på ungdomarna.

– Det är fint att elever själva har tagit upp det här och att deras röst blir hörd.

En man i svart skjorta som står framför en vägg och ett par bokhyllor. På väggen hänger en tavla med en teknad anka och texten "Mårtensdals skola".
Bildtext Rektor Per Wiander gläds över att Vanda stad har lyssnat på ungdomsfullmäktiges klagomål.
Bild: Anna Louhisto / Yle

Det största problemet med maten just nu är att kvalitén på den varierar mycket, berättar Wiander.

– Maten har aldrig varit kall eller så, men samma maträtt kan vara jättegod en dag och ett bottennapp en annan. Det skulle gärna få vara mer balanserat.

Han tillägger att maten också skulle få se mer aptitlig ut, i och med att särskilt barn lägger mycket vikt på matens utseende.

Det faktumet märks då man tar sig en titt på elevernas tallrikar i skolans matsalar. De flesta portioners makaroner kan räknas på en hands fingrar, och många tallrikar saknar sås överhuvudtaget. Vissa har bara tagit åt sig av salladen.

En gul tallrik med riven morot och ananasbitar.
Bildtext Fräscht och gott med sallad – men räcker det för att hålla sig mätt hela dagen?
Bild: Anna Louhisto / Yle

Åsikterna varierar bland åldersgrupperna

Mårtensdals skola har en matsal för äldre elever och en för yngre. De äldre eleverna tycks vara betydligt mer negativt inställda till hur maten smakar. Några av dem uppger att makaronerna är hårda och linssåsen smakar vattnigt.

De yngre eleverna tycker däremot att maten är god, men refererar då främst till makaronerna och salladen. Många av dem lät bli att ta någon sås alls.

En gul tallrik med en handfull makaroner, en liten klick pasta sås och några salladsblad. Ett vattenglas står bredvid tallriken.
Bildtext Många portioner blir inte större än så här.
Bild: Anna Louhisto / Yle

En annan som konstaterar att makaronerna med linssås smakar bra är musikklasslärare Hanna Mannerström. Hon tycker ändå att Vantti borde satsa på bättre råvaror, då skolmaten för tillfället känns näringsfattig.

– Då jag tar med mig lunch hemifrån hålls jag mätt ända till eftermiddagen. Då jag äter skolmat blir jag hungrig redan efter ett par timmar och börjar småäta kex och godis i stället.

Diskussion om artikeln