Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lågt valdeltagande i församlingsvalet: ”Vi kan bara se oss själva i spegeln”

Kuvan etualalla Kitinojan kyläkirkon keskikäytävä penkkeineen. Takana näkyy alttari alttaritauluineen.
Bild: Päivi Rautanen / Yle

Ekonomin och fastigheter är viktiga frågor i församlingsvalet. En av de invalda i Närpes församling, Ulla-Maj Wideroos, säger att de stora fastigheterna är dyra att underhålla och de används inte så mycket, men de påverkar ekonomin.

Totalt 29 kandidater, fördelade på två listor, ställde upp i valet till kyrkofullmäktige i Närpes. Av dem valdes 23 personer in. Valdeltagandet i Närpes var 15,8 procent, år 2018 var det 24 procent.

– Det är sorgligt. Men vi kan bara se oss själva i spegeln. Vad är det som gör att folk inte bryr sig mer än då det blir vigsel, dop och begravning och ibland inte ens då? Bjuder vi sådan verksamhet som inte lockar och som folk inte bryr sig om, säger Wideroos.

Enligt Wideroos har också coronapandemin påverkat församlingarna och deras verksamhet de senaste åren

– Prästerna predikade i tomma kyrkor. Det är en del av förklaringen, men inte hela sanningen.

Ulla-Maj Wideroos
Bild: Yle/Malin Hulkki

Hitta nya kandidater

Om kandidatnomineringen berättar Wideroos att hon och de andra som ringde runt för att värva kandidater märkte att många av dem de ringde aldrig hade blivit tillfrågade att ställa upp i församlingsvalet.

– Vi försökte gå ut ur vår egen bubbla och titta på människor runt om i samhället. Mer än hälften av dem jag ringde svarade ja. Jag är helt övertygad om att det där ute finns människor som nog kommer med bara vi ställer frågan till dem. Man måste bli uppmuntrad och man vill känna sig behövd.

Vid det förra valet för fyra år sedan bildades en ny kandidatlista i Närpes, en kyrka för alla. Enligt Wideroos var den orsaken till det höga valdeltagandet då.

– Vi kom från ingenstans. Vi satt ett gäng en kväll och diskuterade hur man ska påverka i församlingen och sen sa en att det enda vi kan göra är att kandidera.

Flytta ut verksamheten

Wideroos hoppas att församlingarna nu efter coronapandemin ska hitta tillbaka till sig gamla verksamhet, men också ny verksamhet och nya människor.

– Vi hade en allsångskväll här på den lokala restaurangen just innan pandemin kom. Den var mycket lyckad och det kom gott om folk. Det visar att vi måste flytta ut vår verksamhet lite mera.

Rösträttsåldern i församlingsvalet är 16 år. Enligt Wideroos är det ytterligare en utmaning att engagera de unga kandidaterna och väljarna.

– Vilken sorts verksamhet ska församlingen ordna för att 16-17-åringar ska tycka att det är vettigt att komma en vanlig vardagskväll eller en söndagskväll? De har ju sina egna behov och önskemål och inte kan jag som är 70 plus svara emot deras behov.

Wideroos har efter sin politiska karriär engagerat sig både i pensionärsfrågor och församlingen.

– Det är ju två olika världar, men församlingen är en del av vårt samhälle, där vi lever och då tycker jag det finns skäl att aktivera sig.