Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iranska kvinnor på plats på VM i Qatar för att protestera mot regimen i hemlandet – Azadh Lizai till Yle Sporten: "Vi känner oss som fångar i Iran just nu"

En iransk kvinna som protesterar mot regimen, iklädd skärmmössa och t-skjorta med slagorden Be Our Voice.
Bild: Jani Saikko / Yle

Azadh Lizai har inget större intresse av fotboll, men hon är i Qatar för att vara det iranska folkets röst. Supportrar med iranska flaggor är betalda av regimen anser hon.

”Var vår röst”. Den texten pryder Azadh Lizais tröja då hon står utanför arenan i Qatar några timmar före Irans match mot England i VM. Lizai är inte på plats på grund av fotbollen utan något helt annat.

– Jag bryr mig inte fotboll, jag och mina vänner här för att stödja det iranska folket i Iran. Vi känner oss som fångar i Iran just nu, säger hon till Yle Sporten.

Hon vill ge en rätt bild av läget i hemlandet som hon anser att andra på plats inte gör.

– De man ser här med regimens flaggor är inte mitt folk, inte Irans folk. Regimen har betalat dem för att komma hit. Jag vill vara mitt folks röst här och jag har med mig vår riktiga flagga.

– Regimen dödar vårt folk. De har dödat 52 barn under de senaste åren. 14 000 personer är också fängslade just nu, säger hon.

”Kvinnorna i Iran är de modigaste i världen”

Protesterna i Iran har pågått i ungefär två månader. De utlöstes av Mahsa Aminis död. Hon var en 22-årig kurdisk kvinna som vägrade följa den islamiska klädkoden och greps av polis. Hon avled några dagar efter gripandet.

Azadh Lizai visar också upp sina armar. Där har hon skrivit ”Kvinna, liv, frihet”.

– Det här är kvinnornas revolution i Iran. Kvinnorna i Iran är de modigaste i världen och jag är här som deras röst.

Samtidigt som protesterna pågår ska Iran spela i VM. I truppen finns spelare som öppet tagit ställning för regimen men även de som kritiserat den politiska ledningen.

Azadh Lizai har inte så stora förhoppningar på att spelarna ska ta ställning mot regimen under VM men har en önskan.

– De bör inte sjunga nationalsången, vi hoppas att de inte gör det. Det här inte vår nationalsång, det är regimens.

– Jag vet hur regimen funkar, laget är här medan deras familjer är i Iran och de sätts under press. De flesta är rädda, jag vet att de känner som oss men de kan inte visa det. Vi hoppas ändå på ett litet tecken som gör folket i Iran glada, säger hon.

På den punkten fick Azadh Lizai som ville. De iranska spelarna sjöng inte nationalsången i samband med VM-premiären mot England.