Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Berättelse 30: Att skiljas från min sambo hjälpte mig

Från 2015
Uppdaterad 27.11.2015 12:31.
kvinna på gatan
Bild: YLE/Petter Sandelin

Först skyllde jag min depression på min arbetsgivare. Jobbet var stressigt, dåligt planerat och lönen kom ibland två månader för sent. Sen avlastade arbetsgivaren sina ekonomiska problem på mig som om jag varit nån psykolog för honom. Så det var lite tungt att sen försöka kräva min lön då han nyss berättat hur jobbigt han har det.

Jag var jämt trött och somnade ofta på soffan efter jobbet. Jag gick upp i vikt och avskydde mej själv. Till slut sade jag upp mig och jag fick snabbt ett nytt jobb. Men depressionen tog inte slut där.

Jag hade sällskapat rätt länge med min sambo och vi hade våra brister i vårt förhållande. Han ville oftast sitta hemma och jag ville på bio, ut och äta på restaurang o.s.v. Så vi hade inte så mycket gemensamt längre. Jag åkte ofta ut på krogen på helgarna för det var ju där jag fick komplimanger av andra män. Han började dricka hemma och tog ofta sjukledigt från jobbet för att sen vara full på kvällen. På helgen då jag inte skulle på krog kunde jag fortsätta ligga i sängen hela dagen.

Jag hade en otroligt tålmodig och snäll hund som brukade komma till sovrummet, sätta hakan på sängkanten och bara titta på mig. Klart jag började tycka synd om henne då ingen tog ut henne på promenader. Alltid fick hon upp mej till slut.

Jag ville göra slut med min sambo och vi pratade ofta om det, han lovade alltid att skärpa sig, men utan resultat. Jag började göra mej illa och sökte hjälp. Jag fick sjukskrivning då och då, och gick hos psykolog.

Hos psykologen kom jag underfund med att jag hatade det förhållande jag var i. Till slut insåg min sambo också att vårt förhållande inte gick att rädda och vi gjorde slut. Det var som om ett piano ramlat av mina axlar. Jag gick hos psykologen en tid efter och hon märkte också hur jag blivit så mycket gladare av mej. Det är väl fult att skylla sin depression på någon annan men i detta fall gör jag det. Jag får ju skylla mej själv att jag inte tog mej ur det förhållande tidigare.

För att älska någon annan måste man älska sej själv också.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

#hurmårdu