Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Vi har bollen nu” – minister Ohisalo ser ljusglimtar i klimatarbetet trots besvikelsen efter klimatmötet

Klimataktivist med en pappfigur som förestället ett ledsam jordklot med en febertermometer i munnen.
Bildtext EU:s och Finlands främsta mål medklimatmötet var att kraftigt skärpa åtgärderna för att begränsa klimatuppvärmningen till 1,5 grader. Det här har misslyckats och målen står nu på ganska samma nivå som i Glasgow i fjol.
Bild: Sedat Suna / EPA

Många ser klimatmötet i Sharm el-Sheik som ett misslyckande. Men klimat- och miljöminister Maria Ohisalo (Gröna) tycker ändå mötet var ett steg i rätt riktning.

– Många förhandlare känner sig tudelade. Å ena sidan förväntade man sig inte så mycket, det här sågs som en slags ”mellan-COP”. Å andra sidan är många besvikna över att man inte lyckades komma överens om åtgärder för att minska världens utsläpp.

Så kommenterar klimat- och miljöminister Maria Ohisalo (De Gröna) förhandlingsresultaten från klimatmötet i Sharm el-Sheikh.

EU:s och Finlands främsta mål med mötet var att kraftigt skärpa åtgärderna för att begränsa klimatuppvärmningen till 1,5 grader. Det här misslyckades, och målen står på nästan samma nivå som i Glasgow i fjol.

Enligt Ohisalo vet man att de nuvarande åtgärderna inte räcker.

– För tillfället är vi på väg mot en uppvärmning på 1,7 till 2 grader. Men det finns fortfarande tid för att arbeta för att nå målsättningen på 1,5 grader och jag upplever att vi på mötet lyckades hålla hoppet uppe om att vi en dag kan nå det.

Maria Ohisalo på klimatmötesområdet.
Bildtext Klimat- och miljöminister Maria Ohisalo var på plats i Sharm el-Sheik för att förhandla för EU:s del.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

– Jag vill påpeka att vi har bollen nu, alla länder kan minska på utsläppen. Om det finns politisk vilja så kan man göra saker, även om det inte kom några nya verktyg för det på det här mötet. I Finland kan vi fortsätta med det lagstiftningsarbete vi redan nu gör.

Ohisalo är nöjd över att man lyckades komma överens om en fond för skada och förlust, alltså ersättningar till fattiga länder för de skador klimatuppvärmningen redan nu orsakar. Hon ser det också som som en bedrift att alla länder kunde samlas runt samma förhandlingsbord.

– Trots energikrisen och Rysslands anfallskrig visade vi att vi inte vill ta ett steg bakåt i fråga om att motarbeta klimatförändringen.

Finansieringen är ännu öppen

Också Bernt Nordman, klimatansvarig på Världsnaturfonden WWF, är besviken på mötets resultat.

Han säger att resultatet från mötet var klent, men att det var ett viktigt framsteg att man lyckades komma överens om en fond för skada och förlust.

– Frågan om finansiering dominerar ofta klimatmöten och ur ett rättviseperspektiv anser vi att det är viktigt att vi nu har en mekanism via vilken de mest utsatta länderna kan få finansiering för att återuppbygga den infrastruktur som förstörs av klimatförändringen.

Bernt Nordman vid Tölöviken.
Bildtext Klimatansvarig på WWF Bernt Nordman är besviken på COP27:s resultat.
Bild: Yle / Hanna Othman

Nordman påpekar ändå att man nu endast fattat ett beslut om att inrätta fonden, inget annat.

– Länderna fattade inga beslut om finansieringen eller om hur pengarna ska förmedlas till de länder som är mest drabbade. I praktiken kommer det ta flera år innan vi får de penningflöden som de utsatta länderna skulle behöva akut just nu.

”Ett ont ekorrhjul”

Under mötet gick inte heller ordvalet om att fasa ut alla fossila bränslen i stället för bara stenkolen igenom.

Men enligt Nordman har fonden för skada och förlust ändå ingen funktion i längden om man inte lyckas minska på utsläppen i världen.

– Om vi inte lyckas minska utsläppen väldigt snabbt, så kommer skadorna och förlusterna också att öka väldigt snabbt. Det blir som ett ont ekorrhjul vi inte kommer bort från.

– Jag hoppas därför att beslutsfattarna nu sätter fokus på hur man ska få slut på användningen av fossila bränslen. Hur, med vilken tidtabell och med vilka mekanismer kan vi åstadkomma det?

Om vi inte lyckas minska utsläppen väldigt snabbt, så kommer skadorna och förlusterna också att öka väldigt snabbt.

― Bernt Nordman, klimatansvarig på WWF

Under mötet drev alltså EU enat på utfasningen av alla fossila bränslen. Minister Maria Ohisalo tycker att bara det här är ett viktigt steg i rätt riktning.

– Jag tycker det är historiskt att hela EU tillsammans är med på att fasa ut användningen av fossila bränslen.

Om endast några veckor hålls FN:s toppmöte om biodiversitet i Montréal, COP 15, och nästa år hålls klimatmötet i Dubai. Fram till dess fortsätter klimatarbetet på olika fronter, både inom EU och i Finland.