Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ägaren okänd – Hangö stad betalar för att sjunken trålare avlägsnas från Lappvik

En trålare ligger vid en kaj. Aktern har sjunkit under vattnet och båten är omringad av oljebommar.
Bildtext Trålaren sjönk i oktober 2021. Området spärrades av eftersom olja läckte ut.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Trålaren som sjönk i Lappvik i Hangö i fjol höstas ska städas bort. Eftersom det är oklart vem som äger trålaren är det Hangö stad som står för kostnaderna.

Trålaren ligger vid Strömudden, i omedelbar närhet av området som bolaget Port of Lappvik arrenderar av Hangö stad. Bakom bolaget står båtföretagen Nylunds Boathouse och Marine Alutech. De köpte i våras SSAB:s fastighet i Lappvik och arrenderar också mark- och vattenområden i Lappvik av Hangö stad.

Den sjunkna trålaren har setts som en miljörisk eftersom det kan läcka olja från den. Då trålaren sjönk i fjol höstas läckte bränsle ut och räddningsverket och frivilliga brandkårerna lyckades förhindra att oljan spred sig. Båtens akter sjönk nio meter under ytan medan fören stannade ovanför ytan.

Staden har bett att Port of Lappvik avlägsnar trålaren. Kostnaderna är drygt 69 000 euro inklusive moms. Stadsstyrelsen beslutade i måndags (21.11) att staden betalar fakturan.

Staden skulle kunna kräva att ägaren betalar räkningen, men staden vet inte vem som äger trålaren och då faller kostnaderna på staden.

Polisen utreder om den sjunkna trålaren är frågan om ett miljöbrott.