Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bilder från övervakningskameror bekräftar: Den person som försvann från Baltic Princess klättrade på fartyget

Bild av ett upplyst fartyg vid kajen i Åbo.
Bildtext En person försvann från rederiet Tallink Siljas fartyg Baltic Princess under en kryssning i fredags. Arkivbild.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Eftersökningarna på Ålands hav ledde inte till något resultat i fredags. Den person som försvann från fartyget Baltic Princess har fortfarande inte hittats.

Den person som förvann från fartyget Baltic Princess under natten mellan torsdagen och fredagen har fortfarande inte hittats. Sjöbevakningen letade efter personen på Ålands hav i fredags men eftersökningarna avslutades till slut utan resultat.

Sjöräddningsledare Jim Kvarnström sade redan i fredags att ett ögonvittne uppgett att personen klättrat på fartygets konstruktioner innan hen försvann. Nu har bilder från fartygets övervakningskameror visat att personen klättrade på en takkkonstruktion på soldäcket.

– Där finns ett diskotek och ett soldäck. Soldäcket är delvis övertäckt med ett tak. Om man vill klättra på taket går det att göra det. Det finns många förbjudna ställen på fartyget, och taket ovanför soldäcket är ett av dem, säger rederiet Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd.

Larmet dröjde i fyra timmar

Personen misstänks ha hamnat i havet vid tretiden under natten till fredagen. Larmet om försvinnandet nådde sjöräddningscentralen först klockan sju på morgonen.

Marika Nöjd säger att man försökte hitta personen ombord på fartyget innan man larmade om händelsen.

– Man gick igenom videomaterial från övervakningskamerorna och letade efter personen på fartyget. Det fanns inga observationer på att personen skulle ha hoppat, halkat eller fallit.

Försvinnandet skedde mitt under en kryssning som studerande vid Åbo universitets handelshögskola ordnade på Baltic Princess.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Matkustaja-alus Baltic Princessiltä kadonnutta henkilöä ei ole löydetty – videomateriaali vahvistaa kiipeilyn rakenteissa som är skriven av Johanna Manu. Artikeln är översatt och bearbetad av Mikael Piippo.