Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Englands unga stjärnor blixtrade till då Iran föll stort – huvudskada stal rubriker: ”Galet att han fortsätter spela”

Uppdaterad 21.11.2022 18:33.
Målkalas då England körde över Iran i VM - Spela upp på Arenan

”The Three Lions” röt till och krossade Iran med 6–2 i öppningsmatchen av grupp B.

Matchen inleddes med en ruskig situation i den tionde matchminuten då den iranska målvakten Alireza Beiravand kolliderade med sin lagkamrat och var märkbart illa däran.

Trots detta bedömde läkarkåren att målvakten nog var i skick att prova på att spela vidare. Matchen fick pågå i ett par minuter till innan målvakten tecknade till bänken att det inte gick att spela vidare.

– Mellan bänkarna finns det en neutral teamdoctor som tittar på bilderna och säger att det här är en hjärnskakning, den här spelaren bör inte spela vidare. Den behandlingen hade kunnat gå snabbare, för det är helt galet att han fortsätter spela med tanke på smällens intensitet, säger experten Jonas Eriksson i SVT.

Irans målvakt kollision.
Bildtext Den iranska målvakten Beiravand kolliderade ruskigt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De unga visade vägen

Efter bolldominans och flera målchanser var det i 35:e minuten det unga stjärnskottet Jude Bellingham som öppnade engelsmännens målskörd genom en nick serverad av Luke Shaw. Målet var den blott 19-årige Dortmund-spelarens första landslagsmål och han blev Englands andra tonåring någonsin att göra mål i ett VM-slutspel.

– Jag sa ju att jag skulle spara det där målet, riktigt bra match av oss. Sex mål i en VM-match är imponerande oberoende vem du spelar mot, kommenterar Bellingham till BBC.

– Jag sa till mig själv att jag skulle göra fler mål för Dortmund och England det här året och komma in i rätt position.

Det andra superlöftet Bukayo Saka, till vardags i Arsenal, utökade till 2–0 på volley med magnifik teknik. Raheem Sterling, mållös i engelska Premier League sedan augusti, passade på att sätta in 3–0 innan paus.

Engelska spelare jublar.
Bildtext Bukayo Saka har mognat till en självklar startspelare i Gareth Southgates England.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I andra halvlek fortsatte Saka göra trollkonster då han solosprang in 4–0 för engelsmännen.

I den 65:e minuten blåste den iranska anfallsstjärnan Mehdi Taremi liv i laget med en precis reducering. I målsituationen var nästa hjärnskakningssituation aktuell igen då Harry Maguire fått en smäll i huvudet. Till skillnad från den iranska läkarkåren beslöt den engelska att byta ut den omskakade Maguire med det samma.

Inbytte Marcus Rashford och Jack Grealish utökade matchen till 6–1 med varsitt mål då luften blåstes ur totalt från det iranska försvaret.

Som tröstpris fick Iran sista ordet i matchen då Taremi fick sätta in matchens andra reducering på straff.

Trots krossen tyckte Engelska huvudtränaren Gareth Southgate det fanns utrymme för förbättring.

– Vi hanterade matchen väldigt bra, trots många avbrott lyckades vi med presspelet och rörelsen. Jag är nöjd men vi borde inte släppa in två mål vid det skedet av matchen, kommenterar han till BBC.

– Vi måste vara på hugget mot USA. Vi fick en bra start men vi måste bli bättre.

Uppdaterad 18.25 med citat.

Diskussion om artikeln