Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skyltbråket mellan Kosovo och Serbien blir allt allvarligare – EU:s utrikesrepresentant Borrell vädjar till bägge parterna

Kosovoserber demonstrerar i Mitrovica mot att tvingas avstå från sina serbiska registerskyltar
Bildtext En kosovoserbisk demonstration i norra Mitrovica i början av november mot beslutet att byta registreringsskyltar
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Säkerhetsläget i Kosovo beskrivs som farligt efter att man inte lyckades nå en EU-ledd överenskommelse i tvisten om bilars registreringsskyltar. Kosovo planerar att i morgon börja bötfälla kosovoserber som har fel skyltar.

Borrell hade kallat till sig ledarna för Serbien och Kosovo i ett sista stundens försök att avvärja den kris som enligt EU:s utrikesrepresentant är den värsta på ett årtionde på Balkan.

Efter att först hållit separata samtal med den serbiska presidenten Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Albin Kurti samlades de tre parterna vid samma bord i Bryssel.

Flera timmar senare konstaterade Borrell i ett kort uttalande att man inte hade nått någon lösning, och han vände sig till båda sidorna med en vädjan om att undvika att krisen eskalerar ytterligare.

– Jag förväntar mig att Kosovo omedelbart upphör med följande steg i omregistreringen av fordon i norra Kosovo, och Serbien ska upphöra med att utfärda nya registerskyltar, sa han.

EU-ledda förhandlingar mellan Serbien och Kosovo i Bryssel den 21 november 2011
Bildtext Serbiens president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Albin Kurti förhandlade under ledning av EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell i timtals i Bryssel
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Stark motreaktion bland serber i norra Kosovo

Bakgrunden till skyltdispyten är den gradvisa övergång som Pristina har satt igång för att få bort den serbiska bilregistreringen.

Från tisdagen planerar man att börja bötfälla de kosovoserber som kör med registreringsskyltar som är utfärdade av Belgrad. I april nästa år är det tänkt att alla serbiska nummerplåtar ska vara ersatta med Kosovos registreringsskyltar

Beslutet har väckt starka motreaktioner från den serbiska minoriteten i norra Kosovo, som i praktiken är under Serbiens kontroll.

Belgrad har aldrig godkänt Kosovos självständighet, och spänningen mellan de två tidigare ärkefienderna har stigit avsevärt den senaste tiden.

Närmare 600 kosovoserbiska poliser sade upp sig tidigare den här månaden, liksom ett tiotal domare, åklagare och andra tjänstemän.

Norra Kosovo patrulleras nu av EU-poliser som inte har rätt att göra gripanden. Nato har fortfarande fredsbevarare på plats som sägs vara beredda att agera ifall läget urartar.

Serbiens president Aleksandar Vučić vädjade om fred, men sa också att Serbien aldrig kommer att kapitulera inför kosovansk "förföljelse", då han höll en presskonferens på söndag kväll. Här på ett arkivfoto från den 29 juli.

Oroligheter vid gränsen mellan Kosovo och Serbien – skott avlossades mot polisen

Bråket handlar om id-handlingar och registreringsskyltar.

Tio år av EU-ledda samtal har inte normaliserat relationerna

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell har tidigare sagt att de bägge parterna befinner sig vid ett vägskäl där de måste välja om de ska gå mot EU eller mot det förgångna.

Serbien har haft kandidatstatus för EU-medlemskap sedan 2012 och Kosovo har antytt att man vill ansöka om medlemskap innan årets slut.

– Jag gjorde det klart för bägge ledarna att ifall en anslutning till EU är deras slutliga mål så förväntar vi oss att de agerar enligt det, sa Borrell idag efter det resultatlösa mötet.

Ett EU-medlemskap förutsätter att de normaliserar sina relationer, och det har också varit målsättningen med de EU-förda samtalen som går under namnet dialogen Belgrad-Pristina och som inleddes år 2011.

De samtalen har lett till en del överenskommelser om till exempel handelsrelationer och fri rörlighet.

Men det har inte skett några genombrott de senaste åren, och ett av de största hindren är att man inte har kunnat införa det överenskomna förbundet för kommuner med serbisk majoritet.

USA och EU har uppmanat Pristina att leva upp till det beslutet, men den kosovoalbanska sidan har tidigare låtit förstå att man befarar att det skulle skapa en kosovoserbisk stat inom staten.

Av Kosovos drygt 1,8 miljoner invånare är cirka fem procent serber.