Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Obalanserat Nederländerna gjorde jobbet – avgjorde sent efter målvaktsblunder: ”Vi kan mycket bättre”

Uppdaterad 21.11.2022 20:52.
Nederländerna avgjorde sent mot Senegal - Spela upp på Arenan

Matchen såg redan ut att bli turneringens första sömnpiller. Men Nederländerna fick slutligen fira den åttaåriga frånvaron från ett VM med en 2–0 seger.

Inför avspark var Nederländerna knapp förhandsfavorit – mycket tack vare deras form under senaste tiden då de gått obesegrade år 2022.

Men lätt gjorde de det inte för sig.

Det Nederländska spelet gick trögt och var obalanserat hela första halvleken med en Frenkie De Jong-jättemiss att gå med till omklädningsrummet.

Den trenden fortsatte långt in i andra halvlek där Senegal såg ut som den aktivare parten. Trots Sadio Manés frånvaro lyckades de regerande Afrikanska mästarna skapa chanser och kunde mycket väl tagit ledningen.

Den otippade debutanten Andries Noppert ville annat. Noppert gjorde sin första match för det Nederländska landslaget – 28 år gammal.

Andries Nobbert.
Bildtext Andries Norbert ville ännu för två år sen sluta med fotbollen för att bli polis.
Bild: IMAGO/Sven Simon/ All Over Press

Edouard Mendys tabbar blev skillnaden

I den 83:e minuten lyckades Frenkie De Jong hitta Cody Gakpos huvud med ett vältajmat inlägg – ett inlägg Edouard Mendy i Senegal-målet missberäknade.

Chelsea målvakten blev tvåa på bollen och fick istället se Nederländarna ta ledningen.

– Jag såg att Frenkie tänkte slå inlägget och då var det bara att ta vara på det. Jag visste att om jag är först på bollen nu så blir det mål, säger Gakpo till NOS efteråt.

– Skön känsla att få med oss segern, men vi kan mycket bättre än så här, säger Gakpo.

Cody Gakpo.
Bildtext Mendy missberäknar bollen totalt.
Bild: IMAGO/Sven Simon/ All Over Press

I den 90:e minuten lade fjärdedomaren till allas häpnad till åtta minuter tilläggstid.

Trots det lyckades senegaleserna inte trycka ned Nederländarna som fick slutligen stänga ner matchen i den tionde tilläggsminuten.

Memphis Depay drog till med ett svagt långskott som en målvakt i Mendys kaliber borde limma nio av tio gånger. Istället styrde han bollen till Davy Klaassen som tryckte in 2–0 målet.

Davy Klaassen.
Bildtext Davy Klaassen satte punkt på matchen.
Bild: IMAGO/Sven Simon/ All Over Press