Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wales firade sin återkomst med ett poäng – 64 år sedan senast: ”Än en gång handlar det om honom”

Uppdaterad 21.11.2022 23:31.
Maalikooste: USA–Wales 1–1 - Spela upp på Arenan

Wales återkomst till VM-fotboll såg ut att bli ett antiklimax för landet som väntat årtionden att få vara med igen. En bekant herreman skulle se till att de fick fira återvändandet med en sen kvittering då matchen slutade 1–1.

– En miljon procent. Han sviker oss aldrig, än en gång handlar det om Gareth Bale, kommenterar Wales huvudtränare Rob Page till ITV.

Senast Wales varit med i ett fotbolls VM var 1958. 64 år senare är den lilla nationen på en tre miljoners befolkning med igen.

Wales som varit känt som ett lag som tycker hålla i boll förväntades komma hårt in i matchen. Hela första halvleken skulle USA visa det motsatta.

Amerikanerna var ständigt dominanta med bollen och skapade chanser på rad. Wales med storstjärnan Gareth Bale i spetsen hade problem att komma över halva plan.

Det tog 36 minuter innan Christian Pulisic passade Timothy Weah - ni läste rätt, ballon d'or vinnaren George Weahs son - till ett friläge som han lätt petade in i det walesiska målet.

Tim Weah.
Bildtext Tim Weah gjorde det hans far aldrig fick göra - ett mål i VM.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Wales vaknade till i andra halvan

Mycket lite talade för Wales efter första halvlekens prestation.

Men de skulle komma med en helt annan motor från omklädningsrummet. Wales fick mera boll och lyckades kuva amerikanerna.

Med bara minuter kvar att spela av ordinarie tid fälls Bale i amerikanskt straffområde efter en huvudlös tackling av en amerikansk försvare och domaren tvekade inte att peka på straffpunkten.

Samma herre var tippat nog den som tog straffen - och satte den bombsäkert förbi Matt Turner, till vardags reservmålvakt i Arsenal.

Wales fick fira sin återkomst med ett livsviktigt poäng då de söker avancemang från grupp B där även Iran och ärkerivalerna England spelar.

Gareth Bale.
Bildtext Gareth Bale både fixade och satte dit straffen.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press