Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Spanska succétränaren gör comeback i Ekenäs IF

Uppdaterad 22.11.2022 10:32.
Xhevdet gela emd bollen, Sebastian Mannström jagar honom.
Bildtext Xhevdet Gela (med bollen) hörde till de bärande spelarna i EIF säsongen 2022. Han har ännu inget kontrakt med Ekenäsklubben. Det har däremot Stanislav Efimov (till vänster). På bilden ses också Karlebylaget KPV:s kapten Sebastian Mannström. Arkivbild.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Gabri Garcia Xatart blir nygammal tränare för Ekenäs IF:s fotbollslag i herrettan. Spanjoren som sommaren 2019 lämnade Ekenäslaget återvänder nu till laget som förbereder sig för sin nionde säsong i näst högsta serien.

Det var i juni 2019 som klubbledningen i Ekenäs IF tröttnade på utebliven framgång och succétränaren från säsongen 2018 tog konsekvenserna.

Nu återvänder Gabri Garcia Xatart till Ekenäs och EIF i fotbollsettan. Efter sparken från Ekenäslaget har katalanen jobbat som tränare i PEPO i Villmanstrand, FC KTP i Kotka och Åbolaget TPS.

– Han är ju faktiskt EIF:s mest framgångrika tränare i modern tid. Säsongen 2018 var ju en fin säsong för EIF, säger Niclas Lindgren.

Lindgren är styrelseordförande för aktiebolaget bakom EIF:s representationslag.

- Han har skaffat mycket erfarenhet sedan han var hos oss sist och han är ju bekant med klubben. Vi är väldigt glada över att han kommer tillbaka till EIF, säger Lindgren.

Till Finland och Ekenäs kom den nu 34 år gamla UEFA Protränaren via estniska klubben Paide.

Porträttbild på Gabri Garcia Xatart.
Bildtext Gabri Garcia Xatart tränare EIF i herrettan säsongen 2018 och halv säsongen 2019. (Arkivbild)
Bild: Bubi Asplund / Yle

”Jag trivdes utmärkt i Ekenäs, och gör det fortfarande. Det här är mitt andra hem. Jag saknar ord hur glad jag är för att vara tillbaka igen”, säger Xatart i ett pressmeddelande från EIF.

Under sin första säsong som tränare för EIF nådde laget sin bästa slutplacering i herrettan någonsin. EIF kom trea i sluttabellen. Säsongen 2018 var en enda framgångssaga för laget som gick ända till semifinal i finska cupen.

Endast två spelarkontrakt

Xatart tar över ett lag som för tillfället har endast två spelarkontrakt. Franske mittfältsspelaren Abdoulaye Kanté och ryske anfallaren Stanislav Efimov har skrivit på för ytterligare en säsong med EIF.

Sportchefen Peter Haglund säger att nu när tränarstaben för kommande säsong är klar tar förhandlingarna med spelarna ordentligt fart.

”Jag har redan diskuterat med flera spelare och nu när tränarstaben är klar kommer förhandlingarna i ett helt nytt läge. Men jag ska också diskutera med nye tränaren hur vi i fortsättningen skall ha det”, säger Haglund i pressmeddelandet från klubben.

Spanjoren Daniel Bolufer blir assisterande tränare i EIF. Aktiebolaget bakom EIF:s representationslag anställer Mika Niemi som vd på heltid. Han kommer också att fungera som lagledare för laget i näst högsta serien.

- Att vi får en heltidsanställd vd som jobbar kontinuerligt tillsammans med tränarna är ett steg framåt i vår verksamhet, säger Lindgren.

Anställandet av vd:n på heltid drabbar inte spelarbudgeten.

- Mika Niemi har full pension så den ersättning han får är inte särkilt betungande för vår budget.

Lindgren säger att en heltidsanställd vd är ett steg mot större proffsighet.

- Ska vi ta steget till högsta serien måste vi också se över vår verksamhet och helheten över hur vi bemöter våra sponsorer. Vi måste kunna ge alla dem som stöder oss betydligt mycket mervärde, säger han och konstaterar att det inte bara handlar om att ta steget till ligan utan också att kunna hålla sin plats där.

Xatart kommer efter årsskiftet

Båda tränarnas kontrakt sträcker sig över säsongen 2023 med möjlighet till förlängning.

Xatart kommer strax efter nyår till Ekenäs och inleder jobbet. Det är möjligt att han kommer lite tidigare för att diskutera med sportchefen Peter Haglund och övrig personal.

”Jag har under åren fått en betydligt klarare bild av finländsk fotboll. Det betyder mycket för mig. Tillsammans ska vi försöka göra någonting stort, någonting positivt och glatt”, säger Xatart.

Mikko Manninen var först tränare för EIF säsongen 2022. Han fick sparken i juli och ersattes av portugisen Filipe Pedro.

EIF slutade fyra i serietabellen och gick till ligakval. Jakobstadslaget Jaro besegrade EIF i kvalet till ligakvalet i en het match med siffrorna 2-1.

Om ungefär två månader ska EIF spela sina första tävlingsmatcher för säsongen. Ettans cup börjar nämligen 21.1.2023. Ekenäslaget är placerat i grupp B med Åbolaget TPS, Salon Palloilijat och Käpylän Pallo från Helsingfors.

TPS kvalade om en ligaplats i höstas medan både SalPa och KäPa är serienykomlingar i herrettan.

Rubriken och artikeln ändrad 22.11 klockan 08:45. Enligt EIF sparkades Gabri Garcia Xatart aldrig från klubben utan kontraktet hävdes i samförstånd mellan klubben och honom.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av Peter Haglund och Niclas Lindgren.