Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas nollcovid-strategi utmanas än en gång – nya dödsfall stänger ner delar av Peking medan ilskan bland befolkningen ökar

Människor strider med en person i coronaskyddsdräkt.
Bildtext Skolor och affärer har stängts i två distrikt i Peking medan invånare måste låta testa sig. De nya restriktionerna går inte hem hos alla invånare.
Bild: Mark R. Cristino / EPA

Åtstramade coronarestriktioner och nya nedstängningar drabbar miljontals invånare när Kina tampas med ett nytt coronautbrott. Samtidigt tilltar ilskan mot restriktionerna, men med miljontals ovaccinerade kineser verkar alternativen vara få.

Den 11 november meddelade det styrande kommunistpartiet att man kommer att lätta på den stränga nollcovid-strategin en aning genom mer flexibla kontroller och uppluckrade inreseregler, men den senaste vågen av nya fall utmanar nu det löftet.

Över 28 100 nya fall av covid-19 rapporterades under tisdagen. Av dem är nästan 26 000 asymtomatiska.

Dessutom har tre personer dött till följd av covid-19 i den kinesiska huvudstaden Peking sedan i lördags. Det innebär att 5 229 personer, officiellt åtminstone, har dött till följd av covid-19.

Liu Xiaofeng, som är biträdande chef för Pekings smittskyddsmyndighet, beskriver läget i huvudstaden som det allvarligaste hittills under coronapandemin.

Vi står inför en grym och svår smittskyddssituation medan risken för att sjukdomen obemärkt sprids ytterligare i samhället kvarstår, konstaterade en talesperson för staden under en presskonferens i söndags, enligt China Daily.

Sedan dess har hundratals nya fall registrerats, vilket fick myndigheterna att agera.

Nya nedstängningar i Peking

Nya nedstängningar infördes i Peking och de som reser till huvudstaden måste låta testa sig under resans tre första dagar, det är inte tillåtet att vistas utomhus förrän alla tre tester är negativa.

I Peking har distrikten Haidan och Chaoyang redan stängt ner efter det senaste utbrottet. Det innebär att affärer, skolor och restauranger fått stänga.

Också på andra håll i landet sitter miljontals människor instängda.

Trots myndigheternas stränga tag fortsätter fallen att öka. I söndags registrerades 24 730 nya fall, vilket är nästan lika många som i april då antalet fall var som högst.

Ilskan växer bland folket

Nedstängningarna sammanfaller med ovanliga protester mot just den strategin – i snart tre år har miljontals människor stängts in i sina hem när landets städer stängt ner. De som insjuknat, också asymtomatiskt, har tvingats till stränga karantäner.

Kina har strikt hållit fast vid sin strategi under hela pandemin. Strategin har resulterat i att Kina sett betydligt färre coronarelaterade dödsfall än merparten av omvärlden, menar man.

Den verkliga dödssiffran är sannolikt betydligt högre än den officiella. Exempelvis har det upprepade gånger rapporterats att svårt sjuka människor i nedstängda områden eller på karantänhotell har fått vård för sent.

Flera fall där folk dött till följd av coronarestriktioner

Låg vaccinationsgrad bland äldre

En möjlig orsak till de stränga restriktionerna är den låga vaccinationsgraden bland framförallt äldre kineser. Till skillnad från västvärlden valde Kina att först vaccinera personer under 60 år.

Dessutom uppges det kinesiska vaccinet Sinovac vara mindre effektivt i fråga om att förebygga dödsfall bland äldre än till exempel det internationellt utvecklade vaccinet från Pfizer-Biontech, rapporterar Financial Times med hänvisning till en studie utförd i Hongkong.

I mars var över 130 miljoner kineser över 60 år antingen ovaccinerade eller bara delvis vaccinerade (alltså att de fått färre än tre vaccindoser), vilket gör att de riskerar att utveckla allvarliga symtom eller rentav dö ifall de smittas.

Källa: Reuters, BBC, AP, AFP, FT