Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetslösheten fortsätter minska i Österbotten – men ökar i Sydösterbotten

Ännu gröna tomater som mognar i ett växthus.
Bildtext I Sydösterbotten har antalet arbetslösa ökat kraftigt i höst, då växthusnäringen drabbats av de rekordhöga energipriserna.
Bild: Tarmo Niemi / Yle

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten är nu nere i 5,5 procent. I Sydösterbotten har arbetslösheten ändå ökat kraftigt.

Det rapporterar Österbottens NTM-central i sin sysselsättningsöversikt för oktober månad.

I Österbotten och Mellersta Österbotten fanns det i slutet av oktober totalt 6 174 arbetslösa arbetssökande. Det är 427 färre än för ett år sedan, men 114 fler än under föregående månad.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i området är fortfarande den lägsta i Fastlandsfinland, eller 5,5 procent. Motsvarande andel i hela landet är 8,8 procent.

Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa arbetssökande i tre av fem ekonomiska regioner i området: Vasa ekonomiska region, Karleby ekonomiska region och Kaustby ekonomiska region.

Däremot ökade antalet arbetslösa i Sydösterbotten med 94 personer, vilket är en stor ökning: Hela 39 procent. Energikrisen och de höga elpriserna har tvingat många växthusföretagare att lägga lapp på luckan under vintern, vilket får förmodas ligga bakom det tvära kastet i statistiken.