Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Önskar det hade funnits ett liknande program då jag var ung” – här får du Kia Svaetichins favoriter på Yle Arenan

Kia Svaetichin
Bildtext Kia Svaetichin leder podden Sällskapet där hon tillsammans med kulturproffs samtalar om aktuella fenomen, tankar och händelser i samhället och i kulturvärlden. Podden hittar du på Arenan.
Bild: Yle

Har du svårt att välja vilka dokumentärer eller poddar du borde ta del av? Det finns ett massivt utbud på streamingtjänsterna och ibland kan kännas svårt att bestämma sig. Poddaren Kia Svaetichin ska hjälpa dig. Här får du hennes bästa Arenan-tips.

Kolla också in de gamla tipsen längst ner i artikeln. Där hittar du en riktigt guldgruva av serier, filmer, dokumentärer och poddar som bra typer på Svenska Yle rekommenderar.

Det absolut bästa med Arenan är att den är så bra och så enkel att använda. Jag kan garantera att Arenan har något att erbjuda dig, bara att logga in på appen och kolla.

― Kia Svaetichin

Knark

- Äntligen har det kommit en dokumentärserie om rekreationell användning av droger, så kallad “casual use”. Programledarna Kristian Westerling och Mikael Stenlund lyckas med konststycket att i serien vara både sakliga och neutrala utan att vara drogpositiva.

- Jag önskar att det hade funnits ett liknande program om droger då jag var ung.

Om är du intresserad av att höra droganvändare berätta om sina erfarenheter och specialister berätta om risker, beroende och droghandel ska du se Knark här.

En extrem färd till Mount Everest

- Jag är upp över öronen fascinerad av berättelser om folk som vill bestiga bergstoppar, speciellt någon av de toppar som ingår i Himalayas bergskedja. Den här dokumentären var som gjord för mig. Jag förstår mig nämligen inte på folk som vill riskera sina liv bara för att vara först någonstans eller för att de besitter en sådan extrem tävlingsvilja.

- I den här dokumentären vill dessutom den danska bergsklättraren Rasmus erövra toppen utan extra syre. Det går fel många gånger men till slut, efter några år, lyckas han. Eller gör han? En spännande historia som jag inte kan släppa, handlar det om tvångstankar eller bara egoism?

Följ med på den ultamata egotrippen här.

Podd: Musikdokumentär

- Det nyaste avsnittet i serien Musikdokumentär handlar om stoner-bandet Craneium hemma från Åbo men med rötter i Österbotten. Även om musiken inte direkt tilltalar mig så blir jag snabbt väldigt intresserad av samtalet, som handlar om livet, om demoner, om varför man valt att göra musik och om vad man vill säga med sina låtar.

- I alla avsnitt låter programledaren Sebastian Bergholm artisterna komma till tals i ett lugnt tempo utan stress. Den absolut största behållningen är att musiken inte avbryter snacket utan blir ett tillägg i intervjun och låter artisten tala omgiven av sin egen musik. Bergholms kunskap och eget intresse för musik går inte att ta miste på och det blir ett filosofiskt samtal där man som lyssnare får följa med intervjuobjektet vart än hen tar sig, kanske ut med en roddbåt eller till ett garage.

I musikdokumentärerna för du höra bland annat Vasas Flora och Fauna, Ilon och Astrid Swan och du hittar serien här.

Nyhetspodden

- Om jag vill ha en nyhet, en aktualitet eller ett samhällsfenomen förklarat på djupet så går jag till Nyhetspodden. Det här är podden där en programledare alltid har en gästande expert med sig i studion och tillsammans försöker de förklara världen för lyssnaren.

- Programledarna Jonna Nupponen och Johannes Tabermann känns trygga och pålästa i sina roller och de ställer precis de frågor man själv vill ha svar på.

Låt Nyhetspodden göra dig ännu smartare, lyssna här.

Lux med DJ Bunuel

- DJ Bunuel (Måns Strömberg) spelar underbart vackra, sköna, poppiga och sorgesamma gamla och nya låtar.

- Mitt absolut hetaste tips är att klicka igång Lux från Arenan och använda musikprogrammet som din privata DJ. Spellistan och mellansnacket finns redan färdigt där, du behöver bara trycka på play. Musiklistan går hem både till vardag och fest. DJ Bunuel spelar musik som är värd att lyssna på och jag får alltid någon ny insikt av hans lugna och fina snack mellan låtarna. För att inte tala om all musikinspiration jag får av programmet.

Knäpp igång din privata dj här.