Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen i Åbo om ungdomsvåldet i staden: ”Gatugäng och våld bland unga är två skilda fenomen”

Ett avspärrningsband.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist vid Åbopolisen är det inte farligt att röra sig på allmänna platser i staden.

Våldet bland unga i Åbo väcker rädsla och oro bland ungdomar i staden. Vissa undviker att röra sig på ställen där det samlas mycket ungdomar eftersom det känns otryggt.

Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist arbetar man inom polisen på olika sätt för att minska på ungdomsvåldet, som enligt polisens statistik har ökat det här året.

– Vi har startat en enhet för förebyggande verksamhet när det gäller ungdomsvåld och problem bland unga. Där arbetar vi med den så kallade ankarverksamheten och försöker ta tag i unga som verkar vara på väg åt fel håll i ett så tidigt skede som möjligt, säger Sundqvist.

Överkommissarie Stephan Sundqvist
Bildtext Överkommissarie Stephan Sundqvist.
Bild: Minna Rosvall / Yle

I lördags knivhöggs två minderåriga och en tredje person misshandlades med slag och sparkar i bostadsområdet Fyrstranden i Åbo. Ett tjugotal ungdomar hade samlats vid platsen och polisen beskrev stämningen som kaotisk.

Behöver inte vara rädd för ungdomsgrupper

Många oroar sig nu för att gatugängkulturen blir en verklighet också i Åbo, men enligt Sundqvist handlar det om två separata fenomen. Enligt Sundqvist förekommer visserligen gängbildning också i Åbo – även om det är vanligast i huvudstadsregionen – men det är oftast unga vuxna och inte minderåriga som är medlemmar i gatugängen. För en del kan ändå grupper med ungdomar te sig skrämmande.

– Det är helt förståeligt men samtidigt är vi av den uppfattningen att grupper av unga i sig inte är något man i Åbo behöver vara rädd för, säger Sundqvist.

Sundqvist säger att de ungdomar som begår våldsbrott oftast är kända hos polisen sedan tidigare, så är också fallet när det gäller det senaste våldsdådet i Fyrstranden. Polisen har gripit två 17-åringar i samband med händelsen.

– Det är inte farligt att röra sig på allmänna platser i Åbo, det kan jag absolut inte underteckna, säger Sundqvist.