Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gift par gripna för olovlig underrättelseverksamhet i Stockholmsområdet – enligt tidning är paret från Ryssland

Från 2022
Uppdaterad 22.11.2022 15:26.
Säkerhetspolisen.
Bildtext Svenska Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin
Bild: Säkerhetspolisen

Uppgifter till Aftonbladet: en rysk man och kvinna i 60-årsåldern gripna. Den misstänkta brottsligheten ska ha börjat redan 2013.

Tidigt under tisdagsmorgonen genomförde Säkerhetspolisen i Sverige en gryningsräd i Stockholmsområdet. Vid insatsen greps två personer.

Säkerhetspolisen uppger att båda personerna var anhållna i sin frånvaro före insatsen.

Den ena personen misstänks både för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Den andre misstänks för medhjälp.

– I samband med insatsen så har vi genomfört husrannsakningar, det har gjorts beslag och ytterligare en person har tagits in till förhör, säger Fredrik Hultgren Friberg som är pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Enligt Säkerhetspolisen har en förundersökning pågått under en tid och gripandet skedde inom ramen för för den. Aftonbladet rapporterar att den misstänkta brottsligheten börjat 2013 och den har pågått sedan dess.

Aftonbladet skriver vidare att de gripna är en man och en kvinna i 60-årsåldern som utåt sett lever ett välordnat liv i Stockholmsområdet.

Enligt Expressen ska paret vara från Ryssland.

Gryningsräden genomfördes med bistånd av Polismyndigheten och Försvarsmakten, som bland annat bidrog med helikoptrar enligt Försvarsmakten. Polisens nationella insatsstyrka deltog också i tisdagens gryningsräd.

– Vid den här insatsen fanns det ett behov av att snabbt kunna gripa dem och ta utrustning i beslag, det är sådant vi måste ta hänsyn till när vi planerar den här typen av insatser och vid behov tar vi hjälp av andra myndigheter, säger Fredrik Hultgren Friberg.

Intensifierat spioneri i Sverige

Enligt Säkerhetspolisen har den olovliga underrättelseverksamheten intensifierats, breddats och fördjupats under senare år.

– Vi har tidigare konstaterat att det pågår underrättelseinhämtning och påverkanskampanjer mot Sverige och våra invånare och den insats som genomfördes imorse är en del i att förhindra detta, säger Hultgren Friberg.

För grov olovlig underrättelseverksamhet kan man dömas till fängelse i minst sex månader och högst fyra år i Sverige.

– Det här är en allvarlig brottslighet. Sverige ska inte vara en plattform för en främmande makt att bedriva olovlig underrättelseverksamhet. Vare sig mot svenska förhållanden eller mot andra nationer i Sverige, säger Hultgren Friberg.

Ingen koppling till något annat pågående ärende – på torsdag inleds stor spionrättegång

Enligt Säkerhetspolisen har ärendet ingen koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen har. Gripandet sker ändå samtidigt som spionärenden är på agendan i landet.

På torsdag inleds en uppmärksammad rättegång mot två bröder som misstänks för grovt spioneri under tio års tid. De ska enligt åtalet ha lämnat vidare hemliga uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Enligt stämningsansökan ska bröderna tillsammans och i samförstånd ha agerat för att hemliga uppgifter ska komma den ryska underrättelsetjänsen GRU till del. Den ena brodern ska ha jobbat på Säkerhetspolisen och på den militära underrättelsetjänsten Must.

Flera misstänka spioner har under de senaste månaderna gripits i europeiska länder. Merparten av dem har bedrivit underrättelseverksamhet för rysk räkning.

I oktober kunde den norska säkerhetspolisen PST gripa en misstänkt rysk spion. Personen befann sig i Norge under falsk identitet och forskade i bland annat på hybridkrigföring vid universitet i Tromsø.

Artikel uppdaterad 13:27 med uppgifter från Aftonbladet.