Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea har testat rekordantal robotar i år men artilleriet utgör det största hotet mot Sydkorea: ”25 miljoner människor hotas av Nordkoreas kanoner”

Ett nordkoreansk artilleribatteri i skjutövningar i november år 2022.
Bildtext Nordkorea har över 13 000 artilleripjäser medan Sydkorea har nära 7 500. Detta nordkoreanska artilleribatteri deltog i skjutövningar i november år 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nordkorea har i år avfyrat över 80 robotar, vilket är ett nytt avskräckande rekord.

Fredagen den 18 november utförde nordkoreanerna dessutom sitt hittills mest lyckade test av en ballistisk interkontinental missil.

Missilen tros ha varit av typen Hwasong-17 och det var första gången någonsin som Nordkorea lyckades testa sin största och modernaste missiltyp utan större problem.

Hwasong-17 har en räckvidd på upp till 15 000 kilometer och den kan i teorin kan nå hela USA utrustad med kärnstridsspetsar.

Nordkorea kan översvämma Seoul på ett ögonblick med sitt artilleri

Roboten flög över Japan och slog ner i örikets exklusiva ekonomiska zon vilket utlöste ramaskrin både bland politiker och vanligt folk i Japan.

USA reagerade också med bestörtning eftersom världens enda militära supermakt är väl medvetet om att Hwasong-17 har utvecklats uttryckligen som ett hot mot USA.

Kim Jong-un tyttärensä kanssa.
Bildtext Kim Jong-Un visade upp sin äldsta dotter Ju-Ae i fredags då Nordkorea utförde sitt hittills mest lyckade test av en ny ballistisk långdisstansmissil som kan nå hela USA.
Bild: Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA

Sydkorea oroar sig allra mest för konventionella vapen

Sydkoreaner tog robottestet med betydligt större ro eftersom de inser att denna typ av vapen inte är avsedd för dem.

Sydkoreaner är betydligt mer oroade över Nordkoreas enorma arsenal av konventionella vapen samt taktiska kärnvapen - så kallade slagfältskärnvapen.

Alliansen vågar inte reagera med dödligt våld djupt inne i Nordkorea av rädsla för attacker mot Seoul

Omvärlden har under hösten med allt större oro följt med Nordkoreas upptrappade robottest, men få utanför den koreanska halvön har lagt märke till att Nordkorea samtidigt har avfyrat över tusen artillerigranater.

Nordkoreanerna har också testat sina allra modernaste raketartillerisystem som är avsedda för krigföring på den koreanska halvön.

Nordkorea testade år 2019 ett av sina tyngsta raketartillerisystem, sjömålsroboten KN-19.
Bildtext Nordkorea har under hösten testat raketartillerisystem som denna sjömålsrobot av typen KN-19 med kort räckvidd.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Största delen av Nordkoreas artilleri har placerats i grottor i bergen strax norr om den spända gränsen mellan Nord- och Sydkorea och kan därmed nå Seoul och över 25 miljoner invånare i området.

– Nordkoreas artilleri kan nu angripa områden även långt söder om Seoul, säger den förre amerikanska underrättelseexperten och Koreakännaren Bruce Bechtol, som också har skrivit flera böcker om Nordkoreas militär.

– De kan översvämma Seoul på ett ögonblick med sitt artilleri. Det är det omedelbara taktiska hotet och det mest sannolika vapnet i början av en konflikt, varnar Bechtol i en intervju i tidningen The Daily Beast.

Ett odaterat fotografi från år 2022 av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som överser en militärövning med eldrörsartilleri med lång räckvidd.
Bildtext Ett odaterat fotografi från i år av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som överser en militärövning med eldrörsartilleri med lång räckvidd.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Militärbaser i och omkring Seoul hotas

Nordkorea skulle sannolikt slå till mot Camp Humphreys som utgör USA:s militära högkvarter i Sydkorea samt mot flygbasen Osan som är högkvarter för USA:s sjunde flygvapenstyrka.

Bägge baser ligger i Seoulnejden inom räckhåll för Nordkoreas konventionella artilleri samt raketartilleri.

– Nordkoreas artilleri med lång räckvidd utgör ett allvarligt och trovärdigt hot mot 25 miljoner sydkoreaner och 150 000 amerikanska medborgare i norra Sydkorea, varnade generalen Vincent Brook då han vittnade inför den amerikanska kongressen för drygt ett år sedan.

Brook var betydligt mer oroad över Nordkoreas konventionella vapen än landets kärnvapen.

En växande skara experter anser att USA borde acceptera Nordkorea som en kärnvapennation

Närheten i sig utgör också ett vapen för Nordkorea, varnar den förre officeren David Maxwell som har tjänstgjort i fem repriser i Sydkorea.

– Artilleriet vid gränsen har lett till närhetens tyranni som har paralyserat alliansen mot Nordkorea. Alliansen vågar inte reagera med dödligt våld djupt inne i Nordkorea av rädsla för attacker mot Seoul, säger Maxwell.

– Artillerihotet mot Seoul har ironiskt nog lett till att Nordkorea aldrig egentligen har behövt använda kärnvapen som ett hot eftersom artilleriet länge har utgjort en effektiv avskräckning.

Kärnvapenattacker högst osannolika

Nordkorea har utfört sex kärnprovsprängningar sedan år 2006.

Det senaste utfördes år 2017, men omvärlden har i månader oroat sig för att Nordkorea nu gör sig berett att utföra sitt sjunde kärnvapentest.

Ett sådant skulle fästa ännu större uppmärksamhet vid Nordkorea som enträget kräver att omvärlden accepterar det som en kärnvapennation i likhet med Israel, Pakistan och Iran som har klarat sig undan med lindriga sanktioner - om ens det.

Kim Jong-un tyttärensä kanssa.
Bild: Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA

Jeffrey Lewis som är expert på icke-spridning av kärnvapen hör till den växande skaran experter som anser att USA och resten av omvärlden borde acceptera Nordkorea som en kärnvapenmakt.

Lewis skriver i en opinionsartikel i New York Times att det nu är dags för USA att se sanningen i vitögat.

– Bästa sättet att minska den ihållande och växande konflikten på Koreahalvön kan vara att ta bort det största hindret som står i vägen för att Nordkorea och USA ska träffas och reda ut sina positioner.

Nordkorea visade upp den taktiska ballistiska roboten KN-18 i april år 2022. Missilen beskrivs som ytterst träffsäker mot mål på kortare avstånd.
Bildtext Nordkorea visade upp den taktiska ballistiska roboten KN-18 i april år 2022. Missilen beskrivs som ytterst träffsäker mot mål på kortare avstånd.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De flesta experter anser det högst osannolikt att Nordkorea skulle använda kärnvapen, särskilt mot Sydkorea, då risken för radioaktivt nedfall skulle vara stor även i Nordkorea.

Nordkorea har också utvecklat taktiska, slagfältskärnvapen med kort räckvidd, men det är mycket som talar mot att Nordkorea skulle använda dem annat än i yttersta nödfall.

Kim Jong-Un är trots sin hotfulla krigiska retorik, väl medveten om att en kärnvapenattack skulle utlösa ett större krig och att amerikanska bombplan och missiler skulle jämna Nordkorea med marken ännu mer effektivt än under Koreakriget från år 1950 till år 1953.

Taktiska kärnvapen har inte närapå samma destruktiva kraft som strategiska kärnvapen och det radioaktiva nedfallet skulle skapa lidanden för flera generationer framöver, sannolikt även i Nordkorea.

– Artilleri och taktiska kärnvapen har annorlunda effekt, säger ex-officeren David Maxwell.

KCNA publicerade också flera bilder på vad som ska föreställa Kim Jong Un då han följer med den senaste tidens robottest.
Bildtext Nordkorea antog i september en lag om omedelbara kärnvapenattacker om landets ledare utsätts för attacker eller mordförsök.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kim Jong-Un är rädd för sitt eget liv

Nordkoreas parlament, den Högsta folkförsamlingen, antog i september en lag som deklarerade att Nordkorea är en kärnvapenmakt.

Lagen tillåter förebyggande kärnvapenattacker samt automatiskt bruk av kärnvapen om landets ledare angrips eller dödas.

Nordkorea är övertygat om att smygflygplan används för ”elimineringsoperationer.”

Kim Jong-Un är medveten om att det föråldrade flygvapnet är Nordkoreas svaga punkt och den häftiga reaktionen på Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar i höst, kan förklaras med Kims rädsla för amerikanska flygattacker mot honom själv.

Militärövningen Vigilant Storm (Vaksam storm) var den största någonsin som USA och Sydkorea har genomfört.

I övningen deltog över 240 toppmoderna stridsflygplan, inklusive så kallade smygflygplan som är avsevärt svårare att upptäcka på radar än vanliga stridsplan.

Amerikanskt B-2 Spirit stridsföygplan fällde tre bomber över kinesiska ambassaden i Belgrad. Tre personer dödades
Bildtext Flera amerikanska smygflygplan deltog i militärövningar i Sydkorea i höst.

– Nordkorea är övertygat om att smygflygplan kommer att användas för elimineringsoperationer, säger den sydkoreanska forskaren Go Myong-Hyun vid Asian Institute för Policy studies.

USA har sannolikt förberett attacker mot den nordkoreanska ledningen med så kallade Stealth bombplan av typen F-35A och F-35B och Kim Jong-Un ville genom den nya kärnvapenlagen påminna amerikanerna om vilka katastrofala följder det skulle få.

Familjedynastin Kim har i åratal satsat det isolerade och utfattiga Nordkoreas begränsade resurser på utveckling av kärnvapen enkom för att bevara familjens egen makt och ställning inför en fientligt sinnad omvärld.

Källor: KCNA, The Diplomat, NYT, Reuters, Yonhap, AP