Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alla tiders chockresultat när Saudiarabien besegrade Argentina

Uppdaterad 22.11.2022 14:40.
Se hur Saudiarabien chockar fotbollsvärlden med en 2-1-seger över Argentina - Spela upp på Arenan

Lionel Messi öppnade målskyttet mot Saudiarabien i den tionde matchminuten men sedan blev det idel argentinska offsidemål innan Saudiarabien slog till. Och slog till. Och sedan var den argentinska floppen ett faktum.

”Argentina är massiv förhandsfavorit mot ett av turneringens svagaste motstånd”. Det var knappast bara Yle Sportens kommentatorer som skulle ha varit redo att satsa en och annan hacka på att Argentina inte bara besegrar utan till och med krossar Saudiarabien.

Världstrean Argentina hade trots allt 36 segrar i rad medan Saudiarabien med Fifa-ranking 51 gjort noll eller ett mål i de tio senaste matcherna.

Men hur gick det egentligen?

Tre bortdömda mål för offside på 25 minuter i första halvleken för det argentinska landslaget. Någon form av VM-rekord?

Och när det inte smakar – eller lyckas – för argentinarna, så vad gör inte saudiaraberna om inte mål? Saleh Al-Shehri slår in 1–1. Och bara minuter senare blir det mål igen. Saudiarabiskt mål, vill säga.

Salem Al-Dawsari pangar helt osannolikt in 2–1 efter att ha fintat bort några blåvitrandiga och plötsligt är Argentina i rejäl gungning – trots ett bollinnehav på nästan 75 %.

Feras Albrikan och Saleh Al Shehri firar Saudiarabiens mål.
Bildtext Feras Albrikan och Saleh Al Shehri firar Saudiarabiens mål.
Bild: IMAGO/Ulmer/Teamfoto/ All Over Press

Hur gick det så här?

Inför och under VM-matchen mellan Argentina och Saudiarabien är det förstås Lionel Messi som har flest starka lyktor riktade mot sig. Är man bäst (eller en av de allra bästa) genom tiderna så är man.

Matchen hann inte ens bli två minuter gammal när Messi hade ett första giftigt skott mot det saudiarabiska målet. Mohammed Al-Owai gjorde ändå en stark parad och ställningen hölls 0–0 några minuter till. Men i den tionde matchminuten rasslade det bakom Al-Owai.

Helt rättvist – Argentina såg ut att leka med sina grönklädda motståndare.

Offside på offside på offside

Än en gång var det videodomarsystemet VAR som hade ett finger, eller en kamera, med i bilden. Argentina hade en hörna som Saudiarabien klarade och spelet fick fortsätta en god stund tills domaren av allt att döma fick order om att kontrollera en sekvens i samband med hörnan.

Resultatet blev straff, en straff som dömdes långt efter att Leandro Paredes blivit fälld.

Messi förvaltade sin chans och hans sjunde mål i VM-sammanhang var ett faktum. Dussinet minuter senare rullade den 35-årige talismanen in bollen i mål för andra gången, men nu blev målet bortdömt för offside. En offside på kanske ett hårstrå eller två.

Ungefär lika få hårstrån fanns på fel sida också fem minuter senare när spjutspetsen Lautaro Martinez rann igenom och lyfte in bollen i nätmaskorna. Surt, tyckte säkert ungefär 45,4 miljoner argentinare. Samma visa ytterligare några minuter senare: snyggt uppspel av La Albiceleste, Lautaro igenom, bollen i mål och så, offside.

1–0 vid pausvilan var, sett till matchbilden, kanske inte helt korrekt (om det nu någonsin egentligen är fel), men Saudiarabien var inte alldeles tafatt. Det fick vi se senast i början av andra halvleken. Resten är ett stycke fotbollshistoria.

Diskussion om artikeln