Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Snart öppnar huvudstadsregionens första skidspår – fyra dagar var allt Petri och hans kollegor behövde

Uppdaterad 22.11.2022 13:34.

Om allt går vägen öppnar det korta skidspåret i Oitans under tisdagskvällen (22.11).

Fyra lite kallare dagar, det var allt Esbo stads idrottssektor behövde för att skrapa ihop snö till ett skidspår i Oitans.

Nu är invigningen nära, berättar Petri Forsman som är spårchef.

– Det har gått bra fast det inte blev så kallt som vi hoppades på. Nu har vi 40–50 centimeter snö under hela spåret på 750 meter. Jag tror att vi hinner dra upp spåren tills eftermiddagen eller senast tills imorgon, säger Forsman.

Kanonerna gick på högvarv

Snökanonerna startades för första gången i fredags. Genom att rikta alla elva kanoner mot samma punkt fick spårpatrullen snabbt ihop en stor hög med snö som sen kördes ut med lastbilar och dumpades längs spåret. Pistmaskinerna var följande i tur. De har schaktat ut snön så att den täcker hela den 12 meter breda asfaltbanan.

En snötraktor.
Bildtext Pistmaskinerna har jobbat hårt i Oitans de senaste dagarna.
Bild: Roy Mäki-Fränti / Yle

– Förhoppningsvis står det sig ända till april, säger Petri Forsman.

Då det första spåret blir klart inväntar Forsman och hans kollegor kallare väder innan fler spår körs upp.

– Det är inte optimalt att köra kanonerna vid bara ett par minusgrader. Nu väntar vi tills temperaturen sjunker till minst fem minus.

Billigare än ishallarna

Tidigare i höstas spekulerades det både lokalt och nationellt hur de allt högre elpriserna kommer att påverka den service som kommunernas idrottssektorer erbjuder.

Men i Esbo har inga sparbeslut tagits på det här området, säger Forsman. Han påpekar också att ett skidspår är förhållandevis billigt att köra upp, trots att man tar snökanoner till hjälp.

– Om man jämför med simhallar och konstisar är ett skidspår jättebilligt. En konstisplan drar ungefär lika mycket energi som all snöproduktion sammanlagt.

Intresset bland entusiasterna är stort. Knappt hade Forsman och hans arbetslag hunnit starta snökanonerna förrän Oitans fylldes av förväntansfulla skidåkare.

– I lördags hade vi uppemot 200 nyfikna här som filmade oss eller frågade när spåret öppnar. Och i fjol skidades det som mest sammanlagt 20 000 varv på 750-meters spåret under ett soligt dygn, säger Forsman.

Diskussion om artikeln