Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reservdelar blev inte beställda – nya problem med tyska vapenleveranser till Ukraina

Det mobila artillerisystemet Panzerhaubitze 2000 har utvecklats för den tyska armén och hör till de mest kraftfulla artillerisystemen som används. År 2022 har Tyskland levererat 10 vagnar till Ukraina.
Bildtext Det mobila artillerisystemet Panzerhaubitze 2000 har utvecklats för den tyska armén och hör till de mest kraftfulla artillerisystemen som används. Bildsättningsbild från militärövning i Tyskland.
Bild: IMAGO/Andreas Beil/ All Over Press

De fjorton tyska bandhaubitsar som levererats till Ukraina är utsatta för hårt slitage. Nu har det visat sig att man inte beställt några reservdelar för att reparera de vapensystem som skickats till det krigsdrabbade landet.

Från det tyska försvaret räknar man med att ukrainarna dagligen skjuter uppemot 300 granater. Det här har lett till att många av vagnarna börja vara i stort behov av reparation och översyn och det är här problemen börjar.

Enligt tidningen Der Spiegel har det nämligen visat sig att det tyska försvarsministeriet inte i tillräckligt god tid har beställt de reservdelspaket som skulle behövas för att reparera bandhaubitsarna.

Det här trots att man från försvarets sida redan i somras uppmanade ministeriet att beställa reservdelarna då det handlar om materiel med lång leveranstid.

Uppmaningen kom man med efter att det redan i somras rapporterades om att slitaget på bandhaubitsarna är stort.

Ingen ammunition för Geparden

I början av november konstaterades också problem med ett annat tyskt vapensystem i Ukraina, nämligen med luftvärnssystemet Gepard.

Här ligger problemet ändå inte i Tyskland utan i grannlandet Schweiz.

Den ammunition som luftvärnskanonvagnen använder tillverkas delvis i Schweiz och landet fortsätter att vägra tillåta export av ammunition till Ukraina.

Man hänvisar här till landets neutralitet och att det därför är omöjligt att tillåta att Tyskland skickar schweizisk ammunition till ett land som är inblandat i en väpnad konflikt.

Det här är redan andra gången Schweiz blockerar och kritikerna frågar sig om det inte är precis lika oförenligt med neutraliteten att i det här fallet inte tillåta en leverans av ammunition.

Kan man lita på Schweiz?

Den schweiziska hållningen i frågan har samtidigt startat en diskussion kring om landet och dess vapenindustri överhuvudtaget går att lita på i fall av en militär kris.

Ordföranden för den tyska förbundsdagens försvarsutskott Marie-Agnes Strack-Zimmermann säger till den schweiziska tidningen Blick att Tyskland måste se över varifrån man köper sin ammunition.

– Vad händer om Tyskland eller ett annat Natoland blir angripet och ammunition tillverkad i Schweiz inte kan levereras med hänvisning till neutraliteten, frågar sig Strack-Zimmermann.

Hon betonar att det tyska försvaret använder schweizisk ammunition i många vapensystem och att man nu eventuellt kommer att bli tvungen att anpassa eller ändra på leveranskedjorna.

Gällande ammunitionen för Gepardvagnarna är en möjlig lösning ändå på väg, åtminstone på längre sikt.

Den tyska vapentillverkaren Rheinmetall har nämligen meddelat att man köper den spanska ammunitionstillverkaren Expal Systems, som också tillverkar 35 millimeters ammunition för Geparden.

Affären kan i framtiden leda till att Tyskland lättare kommer över den ammunition som behövs.