Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hornet-plan orsakade hård smäll ovanför Hangö udd

Från 2022
Hornet-plan på flygbasen i Tikkakoski.
Bildtext Flygvapnet deltar med Hornet-plan i den pågående krigsövningen på Finska viken.
Bild: Jussi Lindroos / Yle

Många Hangöbor skrämdes rejält av att det smällde till vid lunchtid på tisdagen. Marinstaben bekräftar att ljudet kom från ett Hornet-plan.

På sociala medier beskrevs smällen som om en bomb hade exploderat och folk skrev att deras hus skakade.

Många spekulerade om ljudet kom från något av stridsplanen som deltar i marinens huvudkrigsövning, som inleddes i dag. Övningen pågår på Finska viken och Skärgårdshavet fram till den andra december.

Flygvapnet deltar i övningen med både Hornet- och Hawk-plan och flygverksamhet pågår dygnet runt i södra Finland och Norra Östersjöområdet.

På marinstaben bekräftar man att det var flygvapnets Hornet-plan som förorsakade det kraftiga ljudet mitt på dagen. Några detaljerade uppgifter om flygningen är inte offentliga och marinstaben har inte bekräftat att den var kopplad till den pågående övningen.

Nato-avdelningar deltar i marinens övning

Marinens huvudkrigsövning går under namnet Freezing Winds 22. Målet är att öva internationella, gemensamma operationer vid Finlands kust och på Östersjön.

Den totala övningsstyrkan uppgår till omkring 5 000 personer och i övningen deltar sammanlagt 23 stridsfartyg, olika service- och stödfartyg, trupptransportbåtar samt kust- och markförband.

Flygvapnet deltar i med Hornet- och Hawk-plan och den amerikanska marinen deltar bland annat med ett övervakningsplan av typen P-8 Poseidon.

Den svenska marinen deltar i övningen, liksom två Nato-avdelningar. De omkring 150 soldater från den amerikanska marinkåren, som har varit stationerade vid Nylands brigad under hösten, deltar också tillsammans med de finska kustförbanden.

22.11.2022 kl 17.44 tidsangivelsen för när smällen hördes ändrades från middagstid till lunchtid.