Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skidspår och rinkar förbereds i snabb takt i Östnyland – den torra sommaren försvårar nu snötillverkningen i Sibbo

Snökanon sprutar ut konstsnö i skogsparti med en skidare i bakgrunden.
Bildtext Snökanonerna är i full gång vid motionsbanan i Kokon i Borgå.
Bild: Yle / Lone Widestam

Snökanonerna har åter plockats fram för att skapa skidspår till östnylänningarnas glädje. Om vädret fortsätter vara tillräckligt kallt finns spår och konstis för alla om cirka en vecka.

Snön som fallit de senaste dagarna har varit oumbärlig för kommunernas idrottstjänster, men det behövs också konstsnö för att skapa stabila skidspår.

– I Sibbo är det riktigt bra. Vi håller på att packa snö för skidspåren och försöker göra snö så gott vi kan, säger idrottsplatsmästare Marko Partanen.

Partanen och hans team jobbar nu på att dra upp ett första skidspår i Söderkulla, men den växlande temperaturen gör arbetet utmanande.

– På morgnarna när det är kallt så hinner vi hålla på en stund men sen när det blir varmare så vet vi inte om vi kan laga isar eller spruta snö. Vi strider mot vädret hela tiden.

Bandtraktor plogar snö för skidspår.
Bildtext Så här såg det ut när bottnen för skidspåren gjordes i Söderkulla för två år sedan. Arkivbild.
Bild: YLE / Leo Gammals

Den torra sommaren och hösten med liten nederbörd har lett till lågt vatten i sjöarna. Det betyder samtidigt att avrinningen i bäckarna är mindre och de brunnar som besprutningsvattnet för konstsnön tas från torkar ut.

– Nu när brunnarna är ganska torra så är bottenvattnet så lågt att det vill inte riktigt komma till. Vi har nog försökt spruta men det tar slut direkt i brunnen, det rinner så sakta in. Men nu ser det bra ut när det har kommit snö så har vi kommit åt att packa snön ganska bra.

Om brunnsvattnet inte räcker till återstår bara att vänta på mera snö och snöfall står på Partanens önskelista.

I Sibbo fylls rinkar i Tallmo, Nickby och Söderkulla med vatten, men då temperaturen ligger kring noll grader kan det ta några dagar innan det fryser till och isarna duger att skrinna på.

– Rinkarna är uppsatta och vi försöker få isarna dit, och bara det hålls tillräckligt kallt så borde vi få dem gjorda, säger Partanen.

En man stampar snö i en skog med hjälp av en snöfräs.
Bildtext Ett botten fräses längs motionsbanan i Kokon för att senare få spår. Botten fungerar ofta bra att skida fristil på.
Bild: Yle / Lone Widestam

I Borgå finns än så länge få spår att skida i, bekräftar idrottsplatsmästare Pasi Liitiäinen.

– Imorse fanns inga riktiga spår, men en botten för fristil mellan den privata bollhallens parkeringsplats och Borgå ridstall. Den är ungefär en kilometer lång, säger Liitiäinen.

Under veckan kör staden med snökanoner för att göra traditionella skidspår från Aurorahallen längs motionsbanan som leder in i skogspartiet mot Kokon.

Just nu lagas snöbotten längs motionsbanan och avsikten är att få bottnen klara också vid andra motionsbanor till slutet av veckan.

– Botten görs så att snön trycks ner med ringvältar som dras efter fyrhjulingar. Efter det kan man nog skida på den kompakta ytan, säger Liitiäinen.

Han betonar att det fortfarande finns för lite natursnö för att dra skidspår och att det kan finnas sand, barr och gräs på bottnen.

– Vädret avgör hur det går, men om det hålls kallt så kan man kanske skida inom en vecka, säger Liitiäinen.

Bollplanen klar till fredagen

När Yle Östnyland når Max Roos, förman för idrottsanläggningar, följer han med när konstisen anläggs på Bollplanen i Borgå.

– Vi har målat planen vit och dragit alla streck så vi bygger lite ovanpå de här strecken så det ser faktiskt bra ut för tillfället.

Målet är att få till en spelbar is till fredagen då Akilles ordnar damernas Finska Cup i Borgå den 25–27 november.

På fredag möter Akilles damer Helsingfors IFK klockan 19 och på lördag Wiipurin Sudet från Villmanstrand kl 10.

– Jo, det är målet och så som det ser ut för tillfället så blir isen klar till fredagen, säger Roos.

Staden koncentrerar sig nu på Bollplan, men tar sedan itu med Näse konstis.

Tankbil sprutar vatten på en plan för att skapa konstis.
Bildtext Konstis anläggs på Bollplan i Borgå inför helgens bandymatcher.
Bild: Yle / Lone Widestam

Inga spår klara i Lovisa

I Lovisa finns inga färdiga skidspår, men arbetet har kommit igång, säger infrastrukturchef Markus Lindroos.

– Den här veckan har vi åtminstone stampat bottnen på vissa delar av spåren. De är här i centrumområdet, åtminstone vid Skyttis och Gråberg.

Skyttis, även kallad Pavis eller Skyttepaviljongen avser både den gula idrottspaviljongen och Lovisas friluftsområde. Området har tidigare fungerat som skyddskårens övningsplan och hus.

I Lovisa har man inte börjat spola vatten på planerna eftersom staden väntar på en längre period av kallare temperaturer innan man sätter igång.

Konstis finns sedan september i stadens ishall där man skrinnar och hockeylagen spelar sina serier.