Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lionel Messi inser att Argentina ligger risigt till efter skrällförlusten mot Saudiarabien: ”Det här laget har aldrig varit i en sådan här situation”

Lionel Messi spelar fotboll.
Bildtext Storstjärnan Lionel Messi gör sitt femte VM.
Bild: IMAGO/Focus Images/ All Over Press

I fotbolls-VM är guldkandidaten Argentina nu pressat efter den sensationella 1–2-förlusten mot Saudiarabien i premiären. Om Argentina inte vinner de två resterande matcherna löper laget stor risk att missa avancemang.

VM:s första stora skräll kom i turneringens femte match. Argentina gick in i matchen som storfavorit och inför avspark erbjöds Saudiarabien hela 35 gånger pengarna hos många spelbolag.

Argentina inledde friskt och tog ledningen med 1–0 i den tionde minuten då Lionel Messi förvaltade en straff. Halvtidsledningen 1–0 kunde ha varit större eftersom tre argentinska mål dömdes bort på grund av offside.

– Det hängde på millimetrar, säger Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni efter matchen till AFP.

– Saudiarabien spelade med en hög linje och vi visste att marginalerna kunde vara små. Men så här fungerar det och vi får gratulera motståndaren.

Se målen i matchen Argentina–Saudiarabien. - Spela upp på Arenan

Yles expert Erkka Lehtola säger att den knappa halvtidsledningen var starkt bidragande till att Saudiarabien var så piggt i andra halvlek.

– Leder man bara med ett mål i halvtid har motståndarna alltid chansen att komma tillbaka, säger Lehtola.

– Någon säger att det är abstrakt skitsnack att målen förändrar matcher. Men det sker grejer i huvudet då Saudiarabien får in sitt första mål.

Yles andra expert Jarkko Wiss ger kredd till gröntröjorna för den spelmässiga insatsen.

– Saudiarabien nöjde sig inte med att stå i det egna straffområdet som Qatar och Iran, säger Wiss.

Gruppen ett getingbo

På slutet hade förhandsfavoriten svårt att få till någon vass kvitteringsforcering.

– Argentina kom tillbaka och kopplade greppet. Men de skapade snarast målchanser på höga inlägg från kanterna, det var nästan allt. De låga och hårda inläggen lyste med sin frånvaro, säger Lehtola.

Nu blir C-gruppen, där även Mexiko och Polen ingår, ett getingbo. För att gå vidare är fyra poäng förmodligen ett minimikrav för Argentina. Argentina möter Mexiko på lördag, och Polen i gruppspelsfinalen om en vecka på onsdag.

– Nu måste vi försöka vinna två matcher för att ta oss vidare, konstaterar tränaren Scaloni.

– Vi spelade bra i första halvlek men två situationer förändrade matchen. Vi borde ha gjort det bättre och får lov att komma igen.

”Vi föll på egna misstag”

I samband med förlusten bröts en 36 matcher lång förlustfri svit för Argentina. Stjärnan Lionel Messi är fundersam.

– Det här laget har aldrig varit i en sådan här situation. Vi förväntade oss inte att turneringen skulle börja så här.

– Motståndaren överraskade oss inte, vi visste vad de är kapabla till. Folk måste lita på att det här laget inte kommer att vika ner sig och att vi kommer att ge järnet i de två kommande matcherna, säger Messi till argentinska medier enligt Reuters.

Anfallskollegan Lautaro Martinez tycker att laget kan se sig själv i spegeln.

– Det här gör riktigt ont. Vi föll på egna misstag, framför allt i andra halvlek. Detaljerna avgör och vi måste få ordning på dem, säger Martinez till Reuters.