Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Man dödade sina föräldrar med kökskniv i Vanda i fjol – anses ha varit otillräknelig

Dörr på en polisbil.
Bildtext En 38-årig man dödade sina föräldrar i november 2021.
Bild: Johanna Lehtola / Yle

Gärningsmannen har inte kunnat ge något rationellt skäl för varför han knivhögg sina föräldrar. Mannen är 38 år gammal och föräldrarna var över 70 år.

Östra Nylands tingsrätt har konstaterat att en man som tog livet av sina föräldrar inte kan dömas eftersom han anses ha varit otillräknelig då han utförde handlingen.

Den 38-åriga mannen dödade sina föräldrar i november 2021 i Vanda. Föräldrarna var över 70 år gamla.

Enligt det beslut som tingsrätten gav på tisdagen dödade mannen sina föräldrar genom att upprepade gånger attackera dem med en kökskniv i deras hem i köket.

Tingsrätten ansåg att mannen inte kan dömas till straff eftersom han inte förstod vad han gjorde.

Han skickades redan tidigare under hösten till psykiatrisk vård på sjukhus.

Gärningsmannen har erkänt att han gjort sig skyldig till dråp. Han säger sig minnas en del av det inträffade, men han har inte kunnat ge något rationellt skäl för sina handlingar.

Mordet definieras som grymt

Brottet definieras som särskilt brutalt, och tingsrätten ansåg att det utfördes på ett grymt sätt – också med tanke på offrens ålder.

Mannen dödade först sin 71-åriga mamma genom att slå henne i köket i det gemensamma hemmet med en kökskniv på haka, hals, bröst och rygg totalt 12 gånger. Efter detta dödade han sin 73-årige pappa genom att slå honom med en kökskniv i bröstet, nacken, magen, ryggen, på sidan och på fingrarna och underarmen totalt 15 gånger.