Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sprid glädje i juletid – donera en blomma till en ensam senior

Från 2022
I förgrunden syns en bukett med blommor som står på ett bord. I bakgrunden syns en åldring som får hjälp av en yngre person, anställd, på ett äldreboende.
Bildtext En blomsterhälsning i juletid ger en guldkant för många ensamma seniorer runt om i landet
Bild: imago/photothek/ All Over Press

Konceptet är enkelt. Det är bara att traska in i en av de hundra blomsteraffärer som är med i kampanjen. Välj ut en blomma och skriv en liten hälsning.

Kampanjen Ole joulupukkina seniorille, på svenska ungefär Var julgubbe till en senior, har som mål att sprida glädje bland äldre. Nu har den kört igång för trettonde gången. Via kampanjen kan vem som helst donera en julblomma åt en ensam senior.

I år deltar kring 100 blombutiker runt om i Finland. Företaget Kotona Asuen Seniorihoiva står bakom kampanjen. Anna Lång som är verkställande direktör på företaget avslöjar att den äldsta som kommer att få en blomsterhälsning i år är en pigg senior på 106 år.

– Många seniorer som bor hemma i dag lider av ensamhet. Pandemin har satt sina spår i deras sociala nätverk och många känner oro över världsläget.

Tillsammans kan vi sprida julglädje

Anna Lång

Mottagandet har varit varmt och allt fler samarbetspartners har anslutit sig till kampanjen under årens lopp. Förra året levererades över 10 000 blommor till ensamma seniorer runt om i landet.

Själva arbetet kör igång redan i oktober.

– Hela vår personal ser framemot projektet, berättar Anna Lång.

Seniorihoiva kontaktar först blomsteraffärer som tidigare deltagit och hör sig för om de vill delta i årets kampanj. Även nya samarbetspartners kontaktas.

– Då det står klart hur många blomsteraffärer som deltar tar vi kontakt med hemvården, seniorhem och servicecentraler i respektive område. De förser oss med namn på ensamma seniorer som uppskattar en julhälsning i form av en julblomma.

Julstjärnor i olika färger. Den traditionella röda har fått sällskap av en persikofärgad julstjärna.
Bildtext För de äldre är julblomman en viktig del av julen, men många har inte möjlighet att köpa en blomma.
Bild: Daniela Salo / Yle

– På korten finns namn och ålder utskrivet. Det kan stå Tyyne 98, Kurt 87 eller Ebba 101. Under namnet finns en rad där man kan skriva en liten hälsning.

Blomsterhandlare Charlotta Tallberg berättar att kunderna väljer ut mottagaren på olika sätt. En del väljer enligt ålder. De tar till exempel kortet med den högsta åldern. Andra fokuserar på namnet. Där väljer kunderna ofta ett namn de har en koppling till, sitt eget till exempel.

En blomsterhandlare håller i en krans fylld av kort med namn på seniorer som hoppeligen kommer att få en julblomma i år.
Bildtext Kunden får väldigt gärna skriva en personlig julhälsning. Många familjer bifogar också små teckningar som barnen gjort, berättar Charlotta Tallberg.
Bild: Daniela Salo / Yle

Välj en blomma

– De enda restriktionerna som finns gäller snittblommor och blommor som doftar. Av julblommorna är det hyacinten som inte kvalificerar. De flesta väljer en röd julstjärna. Höstglöd i olika färg och amaryllis är också populära. Men man får även välja krukväxter.

En kund valde ut en grön cypress åt en äldre herreman

Charlotta Tallberg

Kampanjen pågår fram till den 18 december. Julblommorna levereras till seniorerna under veckorna 50 och 51. Oftast är det hemvården som överräcker blomsterhälsningen i samband med ordinarie besök inför jul.