Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi satsar på att utbilda fler psykoterapeuter – ny utbildning startar hösten 2023

En kvinna med ljust hår sträcker sig mot en dörr in till Åbo Akademis hus Arken i Åbo.
Bildtext Antagningen till Åbo Akademis nya psykoterapeututbildning sker våren 2023. 24 studerande kommer att antas till utbildningen. Arkivbild.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Den nya psykoterapeututbildningen kommer delvis att ske i Åbo och delvis i Vasa, uppger dekan Peter Nynäs vid Åbo Akademis fakultet för humaniora, psykologi och teologi.

Åbo Akademi startar en ny psykoterapeututbildning med särskild inriktning på kognitiv beteendeterapi. Utbildningen börjar hösten 2023, och antagningen till den sker i vår. 24 studerande kommer att antas till den nya utbildningen.

Akademin har sedan tidigare en utbildning i integrativ individuell psykoterapi. Den startade tidigare i år.

Peter Nynäs, dekan för Åbo Akademis fakultet för humaniora, psykologi och teologi, säger att planen hela tiden varit att starta en till psykoterapeututbildning.

– Det behövs en mångsidighet och diversitet i utbildningarna, så vi behöver fler än en utbildning för psykoterapeuter. Behovet av svenskspråkiga psykoterapeuter är fortsättningsvis stort, säger Nynäs.

Den nya utbildningen innefattar 70 studiepoäng och sträcker sig över fyra år. I praktiken sköts undervisningen vid utbildningen av bolaget KBT-Akademin som valdes efter en upphandlingsrunda som Åbo Akademi ordnade.

Peter Nynäs säger att utbildningen kommer att ske delvis i Åbo och delvis i Vasa, och att den slutgiltiga fördelningen mellan orterna beror på var de studerande som antas till utbildningen bor.

Behovet av svenskspråkiga psykoterapeuter är fortsättningsvis stort

― Peter Nynäs, dekan vid Åbo Akademi

Precis som den befintliga psykoterapeututbildningen vid Åbo Akademi kommer den nya utbildningen att vara avgiftsbelagd. Nynäs säger att priset ännu inte har fastställts men att priserna i Finland typiskt rör sig kring 15 000–22 000 euro per utbildning. Den befintliga psykoterapeututbildningen vid Åbo Akademi kostar 18 000–22 000 euro, enligt akademins webbplats.

Den befintliga psykoterapeututbildningen vid Åbo Akademi arrangeras av bolaget Shortum. Peter Nynäs säger att den nya utbildningen är en självständig helhet som inte har någon inverkan på den utbildning som redan finns.

Diskussion om artikeln