Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina upprörs av Viktor Orbáns val av halsduk – karta visar ukrainskt område som en del av Ungern

Ukraina ogillar Viktor Orbáns kartbild på halsduken - Spela upp på Arenan

Ungerns premiärminister valde att visa upp en karta över ett historiskt Ungern, som inkluderar områden som i dag hör till grannländerna.

Ukraina upprörs av att Ungerns premiärminister Viktor Orbán har burit en kontroversiell halsduk vid en fotbollsmatch.

På halsduken ser man en karta över ett så kallat Stor-Ungern, och där ingår bland annat en del av Ukraina som en ungersk region.

Ukraina kräver nu en ursäkt för det inträffade och har kallat in den ungerska ambassadören.

Det ukrainska utrikesministeriets talesperson Oleg Nikolenko skriver på Facebook att Ukraina vill ha en ursäkt och en förklaring.

Också Rumänien har retats upp av halsduken

Förutom ukrainskt territorium inkluderar kartan på halsduken områden från dagens Österrike, Slovakien, Rumänien, Kroatien och Serbien.

Också Rumänien har uttryckt sitt ogillande över Orbáns val av halsduk. Incidenten inträffade i söndags då Orbán träffade ungerska fotbollsspelare.

Orbán: ”Fotboll är inte politik”

I ett Facebookinlägg på tisdagen tog Viktor Orbán inte direkt upp kontroversen kring halsduken.

Han skrev: ”Fotboll är inte politik. Läs inte in saker som inte finns där. Det ungerska landslaget tillhör alla ungrare, var de än bor!”

Trianonfördraget 1921 innebar att Ungern förlorade stora områden

Efter första världskriget delades Ungern i samband med Trianonfördraget, vilket den ungerska ledningen ofta hänvisar till som en historisk oförrätt.

Genom freden i Trianon 4 juni 1920 tvingades Ungern avstå mer än två tredjedelar av sitt territorium.

Grannländerna fick stora ungerska minoriteter.

Ungern förlorade 84 procent av sina skogsresurser, 43 procent av den odlingsbara jorden, 49 procent av industriarbetarna, 44 procent av industrin i sin helhet och 18 procent av den tunga industrin samt 30 procent av bankerna.

Bråk om etniska ungrares språkrättigheter

Ungern och Ukraina har upprepade gånger drabbat samman under de senaste åren gällande rätten för etniska ungrare som bor i Ukraina att använda sitt modersmål.

Tvister har förekommit särskilt i utbildningssammanhang efter att Ukraina 2017 antog en lag som begränsar användningen av minoritetsspråk i skolor.

Källa: Reuters, AFP