Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk-kurdisk samhällsdebattör kallar Sveriges förhandlingar med Turkiet för amatörmässiga: “Finland gör ett fantastiskt arbete”

 Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson inspekterar en militär hedersvakt under en välkomstceremoni i presidentpalatset i Ankara.
Bildtext Sveriges statsminister Ulf Kristerssons första resa utanför Europa gick till Turkiet och Ankara.
Bild: Lehtikuva

Kurderna har inte varit lika besvikna på Sverige sedan man beskylldes för Palmemordet, säger den kurdiska samhällsdebattören och journalisten Kurdo Baksi till Svenska Yle.

I Sverige har den närmast uteblivna reaktionen på Turkiets offensiv mot mål i Syrien och Irak väckt reaktioner. Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger att Turkiet får skydda sig men att det är viktigt att man undviker civila offer.

– Turkiet är en stat som har blivit utsatt för terrorangrepp och alla stater har ju rätt att försvara sig, säger utrikesminister Tobias Billström till Expressen.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström
Bildtext Sveriges utrikesminister Tobias Billström från Moderaterna.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Enligt den kurdisk-svenska samhällsdebattören och journalisten Kurdo Baksi är den svenska reaktionen ett led i landets försök att övertyga Turkiet om att bli insläppt i Nato.

– Sverige var känt som ett stort humanistiskt land, ett litet land med ett stort hjärta. Att detta land inte fördömer attacker på civila kurder i Syrien är förfärligt, säger Baksi och fortsätter:

– Det handlar om Natomedlemskapet. Tobias Billström tror att ju snällare han är desto snabbare kommer Sverige in i Nato, men det är en helt amatörmässig linje.

Hyllar det finländska arbetet

Sedan Sveriges nya högerregering tillträdde i början av oktober har landets Natoprocess varit av hög prioritet. För att Sverige och Finland ska utöka antalet Natoländer till 32 måste Turkiet släppa in dem i försvarsalliansen.

Utrikesminister Tobias Billström har i flera omgångar upprepat att Turkiet är en demokrati, om än med allvarliga problem. Han har också sagt att Sverige tar avstånd från de kurdiska organisationerna PYD och YPG i Syrien, organisationer som Turkiet klassar som terrorister.

Kurdo Baksi menar att den svenska taktiken slår fel.

– Jag tycker att Finland gör ett fantastiskt arbete och låter för det mesta tjänstemännen sköta kontakterna. Man påminner dessutom ständigt Turkiet om att rättsstaten, rättssystemet och medierna i Finland är självständiga och oberoende, säger Baksi.

Kurdo Baksi
Bildtext Kurdo Baksi kritiserar den svenska regeringen i hårda ordalag.
Bild: Cato Lein, SVT

Sveriges statsminister Ulf Kristersson besökte Turkiet och landets president Recep Tayyip Erdoğan i början av november. Det här var ett misstag, menar Baksi.

– Det var en onödig resa. Resan har inte gett något resultat, det var bortkastade skattepengar egentligen, säger han.

Kurdo Baksi säger att både den förra och den nuvarande regeringen har gjort misstag och att den förra socialdemokratiska regeringen banade väg för den nuvarande moderatledda regeringens Turkietpolitik.

– Jag tycker inte att några ministrar från Finland eller Sverige ska besöka Turkiet. Det är Nato och tjänstemännen som ska sköta det här, säger han.

Kurderna missnöjda på Sverige

Sedan trepartsavtalet mellan Turkiet, Finland och Sverige tecknades i Madrid i juni har det rapporterats om en oro bland svenska turkar.

Turkiet har enligt uppgift begärt flera personer med kurdisk bakgrund utlämnade till landet för att kunna godkänna Finland och Sverige som Natomedlemmar.

– Jag är orolig för en kurdisk kvinna i Sverige. Hon är inte medborgare, utan asylsökande och det finns en rädsla för att hon kan återlämnas till Turkiet, säger Kurdo Baksi som säger sig ha god insyn i vilka personer Turkiet vill ha utlämnade.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar ja muita henkilöitä tutkivat pöydän äärellä pikseleillä peitettyä paperia.
Bildtext Det turkiska försvarsministeriet publicerade bilder från ledningscentralen där flygattacker mot kurdiska mål övervakades av försvarsminister Hulusi Akar (i mitten).
Bild: Turkin puolustusministeriö / AFP

Enligt Kurdo Baksi har kurderna i Sverige inte varit lika besvikna på landet sedan kurderna beskylldes för att ha mördat Olof Palme 1986.

– Kurderna har inte varit så här besvikna på Sverige på över 30 år, säger Baksi.

Däremot säger han att det finns en glädje bland kurder över hur Finland agerat.

– Vi är väldigt stolta över Finland när det gäller hur landet skött sig gällande kurderna. Det är fantastiskt att följa utvecklingen i Finland.

Svenska Yle har sökt utrikesminister Tobias Billström som avböjer intervju.