Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Uutissuomalainen: Statsministern kan flytta bort från Villa Bjälbo

Från 2022
Uppdaterad 23.11.2022 08:06.
Villa Bjälbos huvudbyggnad.
Bildtext Villa Bjälbos huvudbyggnad är från år 1873 och ligger i Mejlans.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Statsministerns tjänstebostad i Helsingfors kan flyttas från Villa Bjälbo i Mejlans till Smolna på Södra Esplanaden.

Frågan är under utredning vid Statsrådets kansli, rapporterar Uutissuomalainens tidningar.

Där bereds som bäst riktlinjerna för tjänstebostaden. Riktlinjerna görs om efter rabaldret kring statsminister Sanna Marins frukostar ifjol.

Smolna genomgår som bäst en grundlig renovering, som ska bli klar till våren. Det slutgiltiga beslutet om var statsministern i framtiden har sin tjänstebostad ska fattas då renoveringen är klar.

Enligt lagen ska statsministern ha en bostad i en av statens fastigheter. Men enligt lagparagraferna kan det bara finnas en tjänstebostad, säger enhetschef Heikki Hovi till Uutissuomalainen.

– Var tjänstebostaden är i framtiden är verkligen öppet. Den här öppna frågan bestämmer också innehållet i riktlinjerna för tjänstebostaden.

Statens strategier för fastigheter och lokaler spelar också in i beslutet. I dem slås det bland annat fast att man ska följa med hur mycket lokalerna används och att de är kostnadseffektiva.

Granne med presidenten

Smolna är ritad av Carl Ludvig Engel och byggdes på 1820-talet. Byggnaden ligger vid Södra Esplanaden, bara ett stenkast från Salutorget och Presidentens slott.

Smolna har använts som representations- och förhandlingslokal, och kommer att fortsätta att användas för det ändamålet då renoveringen är klar. Beslutet kring om statsministern dessutom ska bo där kan också fattas efter att renoveringen slutförts, säger Heikki Hovi vid Statsrådets kansli till Uutissuomalainen.

Smolna har tidigare varit boställe för generalguvernören. Under inbördeskriget var byggnaden också de rödas ledningscentral under en kort tid.

Fasad till Smolna
Bildtext Smolna ligger i centrala Helsingfors, invid Salutorget.
Bild: Mikael Crawford/Yle

På 1960-talet genomgick huset en totalrenovering och började användas som festlokal.

”Då det var minusgrader blev det iskallt”

Också den nuvarande tjänstebostaden Villa Bjälbo är från 1800-talet. Villan byggdes år 1873 i Mejlans, som då låg långt utanför Helsingfors stad, och var sommarvilla åt arkitekten Frans Ludvig Calonius.

Staten har ägt Villa Bjälbo sedan år 1904, då huset köptes som sommarresidens för de ryska generalguvernörerna.

Efter inbördeskriget bodde bland annat general Mannerheim i huset. Under nästan hela självständighetstiden har Villa Bjälbo ändå varit statsministerns tjänstebostad.

Kesärannan pihassa on lento- ja koripallokenttä.
Bildtext På Villa Bjälbos tomt finns bland annat en strandbastu och en tennisplan.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Suomen Kuvalehti berättar i en artikel från år 2019 om hur det inte alltid var lätt att bo i Villa Bjälbo. ”På vintern blåste vinden rakt från havet in och igenom den bräckliga träbyggnaden, då det var minusgrader blev det iskallt”, beskriver tidningen Paavo Lipponens familjs tid som boende på Villa Bjälbo på 1990-talet.

Statsminister Sanna Marin bor i Villa Bjälbo, men flera av våra senaste statsministrar har valt annorlunda.

Den senaste statsministern som bodde där före Marin var Mari Kiviniemi (C) som flyttade bort redan sommaren 2011, skriver Suomen Kuvalehti. Efter det har Jyrki Katainen (Saml), Alexander Stubb (Saml), Juha Sipilä (C) och Antti Rinne (SDP) alla valt att bo i sina egna bostäder.

Källor: Uutissuomalainen, STT, Statsrådet, Suomen Kuvalehti